Legumicultură la rece: Iarna prelungită scumpește tot ce-i prin grădină!

Fermierii vasluieni spun că gerul și zăpada din această lună au întârziat creșterea legumelor și fructelor, ceea ce ar putea provoca o penurie în piețele din județ.

Iarna prelungită le face probleme nu doar edililor și firmelor de deszăpezire, ci și legumicultorilor. Temperaturile nefiresc de scăzute din ultima perioadă i-au obligat pe cultivatori să-și încălzească serios serele, ceea ce le majorează costurile de producție.

“Dacă iarna trecută am consumat cam 100 de metri cubi de lemne și 20 de tone de cărbune ca să încălzesc serele, iarna asta consum cu 30 de tone de cărbune mai mult”, ne-a spus un legumicultor din Ștefan cel Mare, care, începând din ianuarie, a alimentat focul la fiecare trei ore sau chiar și la două ore, în funcție de frigul de afară.

Fermierul estimează că majorarea cheltuielilor va duce la creșterea prețului roșiilor: “Voi ieși cu roșii eco la 10 lei kilogramul pentru că nu folosesc niciun fel de chimicale. Până și polenizarea o fac cu bondari importați din Belgia. Celelalte tomate vor fi pe la 5 lei kilogramul. Prețul ar fi fost și mai mare, numai că m-am înscris în programul «Tomata» și m-am obligat să vând măcar două tone de roșii înainte de 1 iunie pentru a primi subvenția de 3.000 de euro. Din cauza frigului, majoritatea cultivatorilor din județ vor ieși pe piață mai târziu cu două săptămâni, cam pe 10 mai, așa că vor trebui să lase din preț ca să poată vinde”.

Caise? Din Spania!

Primăvara capricioasă le dă emoții și pomicultorilor.

“Deocamdată, nu știu în ce măsură frigul din această lună a afectat mugurii. Sper că nu mult. Mult mai grav ar fi să se încălzească, pomii să dea în floare și apoi să vină din nou înghețul, așa cum a fost anul trecut”, ne-a declarat un pomicultor care are un hectar de caiși. “Până dă floarea, pomii nu sunt afectați nici de temperaturi de -7 grade, dar apoi contează și un singur grad”, a mai spus omul.

Pomicultorul speră să scoată la vânzare primele caise la jumătatea lunii iunie și susține că, indiferent de producție, prețul va rămâne la nivelul din 2017: “În fiecare primăvară se spune că se vor scumpi fructele, iar vara… se ieftinesc. Se aduc din Grecia, Italia și Spania, la prețuri cu care nu poți concura. Acesta e și motivul pentru care intenționez să-mi vândă marfa en-gros, cu prețuri de 1,50 – 2 lei pe kilogram, decât să mai pierd timp și bani în piață, încercând să obțin mai mult”.

Nu de alta, dar indiferent cât cheltuie producătorul pentru a obține legume sau fructe, prețul final îl dă tot piața…

“Degeaba îi ceri cumpărătorului să dea 10 lei pe kilogram, că nu are de unde”, afirmă pomicultorul.

În ciuda creșterii costurilor de producție din cauza iernii prelungite, specialiștii din agricultura vasluiană nu cred în scumpiri majore: “Prețul se reglează prin cerere și ofertă. Poate fi frig la noi, dar dacă e cald în sud sau în alte țări de unde se importă, oferta rămâne la același nivel. Cel mai bun exemplu îl oferă supermarketurile. Oamenii le preferă pentru oferta variată, comerțul controlat și condițiile de păstrare a produselor la temperaturi constante, care le mențin proprietățile, chiar dacă nu sunt la fel de gustoase precum cele de la țară”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =