Ritmul de realizare a investițiilor de către Delgaz Grid duce consumatorii spre lampă și lumânare! Clientul nostru, sclavul nostru!

Deputatu Daniel Olteanu

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra modului în care instituțiile statului tratează subiectul investițiilor propuse de către companiile care activează pe piața distribuției de energie electrică și care pun în pericol nu doar bunurile, ci și sănătatea și chiar viața consumatorilor. Potrivit datelor oficiale comunicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, în cazul Delgaz Grid, furnizorul de curent din județul nostru, timpul necesar retehnologizării ar fi de câteva sute de ani, dacă se menține ritmul actual!

 În cadrul unei declarații susținute în plenul Parlamentului, deputatul PNL de Vaslui Daniel Olteanu a subliniat că ritmul de realizare a investițiilor de către Delgaz Grid, furnizorul de energie electrică din județul nostru, duce spre colaps, o dovadă că situația este deja una critică fiind desele sincope din rețea. La nivelul Vasluiului, compania are investiții asumate și nerealizate de 11,6 milioane de lei în ultimii patru ani.

Daniel Olteanu a menționat că atât instituțiile responsabile de monitorizarea pieței energiei electrice, cât și companiile din acest sector trebuie să pună pe primul plan consumatorii și că este inacceptabil ca un oraș cu 60.000 locuitori să rămână izolat timp de o zi din cauza unei pene de curent, așa cum s-a întâmplat anul trecut în Bârlad: „Peste șapte ore, în medie, a fost timpul pe care l-a petrecut fără energie electrică, prin întreruperi neplanificate, un consumator aflat în contract cu Delgaz Grid în ultimul an pentru care există date, 2016. În județul Vaslui se poate chiar mai rău. Am mai multe interpelări pe această temă, iar răspunsurile din partea instituțiilor abilitate, de la ministere care își pasează responsabilitatea unul altuia și până la ANRE, mă fac să fiu extrem, extrem de îngrijorat. Și nu pentru profitul Delgaz Grid, care a fost în 2016 de aproape 290 de milioane de lei, ci pentru momentele în care, așa cum s-a mai întâmplat în zona noastră, nici spitalele nu vor avea energie electrică”.

Deputatul liberal a atras atenția asupra ritmului greoi în care Delgaz Grid realizează investițiile pe care și le asumă: „Mă îngrijorează foarte tare datele ANRE, care atenționează extrem de clar asupra cauzelor care duc la această situație. Astfel, în ceea ce privește retehnologizarea liniilor electrice de distribuție, dacă și-ar păstra ritmul din 2016, Delgaz Grid ar avea nevoie pentru liniile electrice aeriene de înaltă tensiune de 327 de ani, pentru cele de medie tensiune de 703 ani, pentru cele de joasă tensiune de 55 de ani! Asta, în condițiile în care durata normată de viață a liniilor electrice aeriene e de 48 de ani și să notăm faptul că acolo unde e problema cea mai mare, la liniile de medie tensiune, unde sunt peste 85% dintre întreruperi, avem și cele mai mari deficiențe. Cu 700 de ani timp necesar retehnologizării conform ritmului din 2016, ne îndreptăm spre colaps, spre lampă și lumânări. Nu în ultimul rând, dacă și pentru posturile de transformare și-ar păstra ritmul din 2016, Delgaz Grid ar avea nevoie de 200 de ani pentru a le retehnologiza, în condițiile în care durata de viață normată e de 28 de ani. Strict pentru județul Vaslui, din 2012, investițiile asumate și nerealizate de Delgaz Grid sunt de 11,6 milioane de lei, asta fără anul 2017, unde în primele opt luni gradul de realizare a investițiilor era de aproximativ 40%. În această situație, stimați colegi, stimați responsabili din domeniul energiei, vă rog să nu ne jucăm cu o chestiune realmente de viață și de moarte! Voi continua cu interpelările și sper ca ANRE, Ministerul Energiei și comisiile parlamentare să înțeleagă faptul că pe primul plan sunt consumatorii și că acest ritm de realizare a investițiilor este inacceptabil”.

De menționat că deputatul liberal a formulat până acum trei interpelări în cadrul cărora a cerut verificarea modului în care distribuitorii de energie electrică și-au respectat promisiunile asumate față de stat și față de consumatori. Drept urmare, a fost înființată o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care evaluează situația rețelelor electrice din România, precum și stadiul investițiilor asumate de operatorii de distribuție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 11 =