Sărbătoare la Negrești

Elevii și profesorii Liceului ”Nicolae Iorga” Negrești au aniversat Centenarul Unirii Basarabiei cu România prin mai multe activități derulate în cadrul proiectului educativ ”Împreună la ceas centenar. România – Republica Moldova”, desfășurat în perioada 24-27 martie.

Sâmbătă, 24 martie, la Negrești a ajuns delegația de elevi și profesori din raioanele basarabene Căușeni și Ștefan-Vodă, primită de primarul Vasile Voicu și directorul liceului, prof. Gabriel Matei. Duminică, oaspeții au vizitat obiective istorice și culturale, iar seara a avut un loc spectacolul artistic “Basarabia prin cântec și vers”.

Luni, 26 martie, copiii au plecat într-o excursie la mănăstirile din județul Neamț, iar a doua zi, Centenarul Unirii Basarabiei cu România a fost prilejul unei dezbateri despre evoluția istorică a R. Moldova. Elevii au luat în discuție situația Basarabiei în cadrul României Mari și drama acestui teritoriu în al doilea război mondial și în perioada postbelică.

Delegația basarabeană a fost prezentă apoi la parohia “Pogorârea Sf. Duh” din Negrești, unde a avut loc liturghia arhierească oficiată de IPS Ignatie, episcopul Hușilor.

În final, elevii și profesorii oaspeți, alături de o delegație de preoți din sudul Basarabiei, au fost invitați în sala de ședințe a primăriei, unde edilul Vasile Voicu a dat citire unei Declarații simbolice de Unire, semnată de toți consilierii locali.

Proiectul a fost organizat, în parteneriat, de Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”, Primăria orașului Negrești și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Căușeni, Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 2 =