Absolvenții școlilor postliceale își găsesc mai repede serviciu decât cei cu facultate: Ai carte, nu ai întotdeauna parte!

“Potrivit datelor noastre, numărul de șomeri înregistrați la data de 28 februarie era de 13.200, dintre care 11.447 în mediul rural și 1.753 în mediul urban. În ceea ce privește împărțirea pe studii, situația este după cum urmează: absolvenți de învățământ primar sau fără studii – 3.937, învățământ gimnazial  – 6.165, învățământ profesional/arte și meserii – 1.983, învățământ liceal – 927, învățământ postliceal – 73, învățământ universitar – 115″, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Județului nostru i s-a dus vestea că este fruntaș la șomaj și printre codași la locuri de muncă disponibile. Din acest motiv, de ceva vreme, asistăm la un fenomen tot mai accentuat: plecări pe capete în străinătate sau, în cel mai bun caz, descinderi ale vasluienilor la București, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara și alte orașe răsărite ale țării, unde mulți se și stabilesc definitiv, după ce își găsesc de lucru în construcții, mai ales, dar și în supermarketuri, fabrici, firme de pază și chiar la companii multinaționale.

Chiar și așa, rămân destui în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, în condițiile în care situația este defavorabilă și angajatorilor, care cu greu reușesc să facă rost de muncitori calificați.

Diploma nu e o garanție

În ceea ce-i privește pe șomeri, se remarcă o statistică interesantă, atât din punct de vedere al studiilor, cât și al vârstei. Astfel, în mod aparent paradoxal, cei care au urmat cursurile unei școli postliceale își găsesc mai repede de lucru decât absolvenții de studii superioare, contrazicând flagrant celebra zicală „ai carte, ai parte”!

Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui

“Potrivit datelor noastre, numărul de șomeri înregistrați la data de 28 februarie era de 13.200, dintre care 11.447 în mediul rural și 1.753 în mediul urban. În ceea ce privește împărțirea pe studii, situația este după cum urmează: absolvenți de învățământ primar sau fără studii – 3.937, învățământ gimnazial  – 6.165, învățământ profesional/arte și meserii – 1.983, învățământ liceal – 927, învățământ postliceal – 73, învățământ universitar – 115”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Cu alte cuvinte, diploma care atestă absolvirea învățământului superior nu numai că nu aduce cu sine garanția găsirii unui loc de muncă adecvat pregătirii, ci, în unele cazuri, pur și simplu nu aduce nimic! Cauzele sunt diverse, de la inadecvarea la realitatea pieței muncii a profilurilor incluse în programele universitare, până la inflația „fabricilor private de diplome”, care au scos pe bandă rulantă o mulțime de absolvenți, mulți dintre ei ajungând să aranjeze marfa pe rafturile supermarketurilor.

Pe de altă parte, după cum se observă, nici numărul redus al anilor de școlarizare nu e o garanție pentru găsirea unui loc de muncă, aproape jumătate din totalul șomerilor fiind absolvenți de studii gimnaziale, iar poziția a doua le revine celor fără studii.

Tinerii, cel mai puțin afectați

În ceea ce privește vârsta șomerilor, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele între 40-49 de ani, nu mai puțin de 4.708 neavând serviciu. Cel mai puțin afectați sunt tinerii între 25-29 de ani – 525 la număr.

Clasamentul este completat de 790 de șomeri sub 25 de ani, 2.472 între 30-39 de ani; 2.270 între 50-55 de ani; 2.435 peste 55 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =