Duminică va fi cea mai importantă zi din calendarul religios: Floriile pentru ortodocși, Paștele pentru catolici

Pe 1 aprilie, peste 10.000 de vasluieni își vor sărbători onomastica.

Duminică, 1 aprilie, credincioșii ortodocși vor sărbători Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută popular sub numele de Florii. Floriile marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului și reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de o mulțime de credincioși care țineau în mâini ramuri de finic.

În zilele noastre, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți crengi de salcie, pe care mai apoi le pun la uși, geamuri și porți. Din seara de duminică, bisericile încep să săvârșească slujbe numite “denii”, credincioșii intrând, de luni, în Săptămâna Patimilor. În denii se regăsesc toate momentele remarcabile din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și pâna la Învierea sa din morți.

De asemenea, tot duminică, credincioșii romano-catolici sărbătoresc prima zi de Paști.

Tradiții și obiceiuri

„Floriile“ amintesc de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“. În popor se spune că, după slujba de dimineață de la biserică, ramurile sfințite și binecuvântate de salcie sunt aduse acasă și se ating cu ele copiii, ca să crească mari și frumoși. Sunt păstrate la icoane, la porți, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie.

Alteori, crenguțele de salcie sfințite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave și aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul și se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și familia.

Se mai crede că, că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. În plus, de Florii își sărbătoresc onomastica toți cei care, la botez, au primit nume de flori – cazul a peste 10.000 de vasluieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 10 =