Elena Farago, 140 de ani de la naștere

Marcarea a 140 de ani de la nașterea poetei Elena Farago a stat sub semnul emoției și a constat în organizarea unui amplu eveniment la Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul”. Publicul numeros s-a bucurat de un adevărat spectacol, la care au contribuit invitați de la Iași, precum și elevi vasluieni. Au susținut recitaluri de poezie Niculina Petrov, Daniela Oatu, Anastasia Gârneață, Corina Gherman și elevi de la Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Vaslui, pregătiți de profesoara Daniela Oatu. De asemenea, participanții au fost delectați cu un recital de pian, susținut de Rareș Trufia și Șerban Grecu, coordonați de profesoara Galina Parfeni, care, la rândul ei, a încântat auditoriul.

Scriitoarea și cercetătoarea îndrăgostită de poezie Livia Ciupercă, de la Iași, a făcut o incursiune în opera și viața Elenei Farago, încheindu-și prezentarea cu un frumos îndemn: “Să doriți să dăruiți din frumusețea sufletului vostru!”.

Un moment aparte i-a aparținut interpretei de muzică populară Rodica Ioniță Grosu – la rândul ei, creatoare de versuri – care, prin melodia “Casa părintească nu se vinde”, a stârnit lacrimi în rândul participanților.

Au mai avut intervenții profesorul Teodor Pracsiu, care a numit-o pe Elena Farago “un spirit solar, o poetă remarcabilă”, profesorul Dumitru Apostolache, cel care, printr-o inspirată epigramă, a adus zâmbete, și profesoara Brândușa Dobriță, care a recitat din propria creație.

“Pentru noi, pentru cei din Biblioteca Județeană și nu numai, pentru noi, ca vasluieni și nu numai ca vasluieni, ci pentru întreg județul, Elena Farago este un om al locului, un om cu care ne mândrim și, mai mult decât atât, este un om care a trudit în bibliotecă. A stabilit un sistem extraordinar de coerent de așezare a documentelor la raft, o politică de achiziție a cărților și de reînnoire a colecțiilor. Practic, ea a pus bazele biblioteconomiei. De aceea, noi o prețuim într-o triplă ipostază: vasluiancă, scriitoare și om care pune bazele biblioteconomiei”, a menționat Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − thirteen =