Expoziție dedicată memoriei Reginei Maria

În ultima zi a lunii, bârlădenii sunt invitați la un dublu eveniment dedicat memoriei Reginei Maria și organizat de Asociația „Proiect Modova”. Este vorba despre vernisarea expoziției de fotografie „Regina Soldat” și lansarea albumului „Regina și Frontul”, programate pentru 31 martie, de la ora 12, în foaierul Teatrului „Victor Ion Popa”.

Potrivit organizatorilor, în cele 45 de panouri fotografice este înfățișată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferința poporului în timpul Primului Război Mondial și care s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai.

„Este singura regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind prezentă zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, pentru a împărți medicamente, mâncare și pături soldaților răniți sau bolnavilor de tifos. Și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, suverana noastră a mers și pe front, coborând fără frică în «tranșeele morții» pentru a-și încuraja soldații! Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire, ministru plenipotențiar al Franței pe lângă regele Ferdinand al României, i-a decernat Medalia de Aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, regina noastră a fost numită și regina-soldat!”, spun organizatorii.

Atât expoziția, cât și albumul fac parte dintr-un proiect amplu, demarat în mai 2017 de Asociația România Culturală, în colaborare cu Statul Major General al Armatei, Arhivele Naționale, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Biblioteca Națională, Biblioteca Academiei, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Național Peleș, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Institutul Cultural Român din Varșovia, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Țării Oașului – Negrești, Arhiva Națională de Film, Societatea Națională de Cruce Roșie, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

La Bârlad, expoziția este adusă de Asociația Femeilor Întreprinzătoare și Asociația România Culturală, evenimentul înscriindu-se în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, parte a proiectului „Marea Unire și bârlădenii”. Vor lua cuvântul: dr. Lăcrămioara Stratulat, Marcel Anghel, prof. Maria Marin, prof.dr. Laurențiu Chiriac, Anca Beatrice Todireanu și Mioara Timofte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 4 =