Se reinventează roata! De ce vrea Ministerul Educației să rescrie Abecedarul?

La minister au ajuns deja 151 de propuneri de noi manuale pentru clasele I, a III-a, a IV-a, a V-a și a VI-a.

Deși manualele de clasa I din prezent sunt „construite“ conform programei școlare în vigoare, Ministerul Educației vrea să rescrie tot conținutul. Pentru a-și motiva decizia, oficialii invocă Legea manualului școlar, însă aceasta nu a fost încă aprobată, ci se află în stadiul de proiect.

Deocamdată, nu au mai fost prelungite contractele cu firmele care au editat abecedarele acum patru ani. O serie de cadre didactice alese pe sprânceană au trimis deja, la apelul ministerului, 151 de manuscrise, și nu doar pentru clasa I. De asemenea, Editura Didactică și Pedagogică a fost declarat unicul editor al manualelor școlare, dar până acum nu s-au stabilit sumele alocate.

Manuscrisele-propuneri vizează clasele I, a III-a, a IV-a și a V-a, pentru materiile la care în anii trecuți nu a fost desemnat niciun câștigător, deci nu există manuale conforme actualei programe, iar la clasa a VI-a acoperă toate disciplinele.

Trebuie spus că guvernul precedent (condus de Mihai Tudose) a aprobat, în octombrie 2017, o ordonanță de urgență care prevede că Editura Didactică și Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educației, „are drept scop editarea manualelor școlare obligatorii conform Legii educației național nr. 1/2011“ și va realiza aceste manuale „la solicitarea Ministerului Educației Naționale“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 3 =