UE ne mai dă niște bani: Internet gratuit în spațiile publice!

Din 15 mai, primăriile se vor putea înscrie pentru a primi finanțări europene în valoare de 15.000 de euro pentru introducerea internetului wireless în parcuri, piețe, muzee, spitale etc. Până atunci, se pot înregistra pe portalul www.wifi4eu.eu, pe listă aflându-se deja peste 10.200 de localități!

Acum câteva luni, Comisia Europeană a anunțat că pe 15 mai va fi lansat primul apel pentru înscrierea proiectelelor în programul WiFi4EU, care își propune să finanțeze introducerea internetului wireless în locuri publice. Pe 20 martie, a fost deja lansat site-ul pe care primăriile se pot pre-înregistra – www.wifi4eu.eu. După principiul „primul venit, primul servit”, până ieri după-amiază, nu mai puțin de 10.200 de primării din UE se înscriseseră pe listă pentru a fi sigure că, atunci când va începe înscrierea oficială, vor avea o șansă la cei 15.000 de euro oferiți pentru fiecare localitate. Finanțarea va fi alocată sub formă de vouchere.

La nivel național, s-au înregistrat până acum câteva sute de primării, din județul nostru fiind cele ale comunelor Alexandru Vlahuță, Bălteni, Banca, Blăgești, Bogdănița, Codăești, Cozmești, Dimitrie Cantemir, Epureni, Fălciu, Ferești, Fruntișeni, Ivești, Muntenii de Jos, Oltenești, Roșiești, Solești, Todirești, Vetrișoaia, Vinderei, Zăpodeni și Zorleni, precum și ale orașelor Negrești și Huși. Și reprezentanții Primăriei Bârlad au anunțat că intenționează să se înscrie și că, în eventualitatea în care vor primi bani, vor crea cel puțin trei puncte cu Wi-Fi gratuit pentru localnici, respectiv în Grădina Publică, în Parcul „Victor Ion Popa” și în zona Cinematografului „Bârladul”. Trebuie spus că lista spațiilor publice unde poate fi introdus internet wireless include parcuri, piețe, clădiri publice, librării, spitale și muzee.

Bugetul total alocat acestui program se ridică la 120 de milioane de euro, care trebuie cheltuit până în 2019. În primă fază, în urma apelului din mai, vor primi finanțare 1.000 de primării, adică minimum 15 din fiecare țară membră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − thirteen =