Bârladul a semnat Declarația de unire cu Republica Moldova

Luând exemplul altor localități din țară, consilierii bârlădeni, în frunte cu primarul Dumitru Boroș, au votat în mod simbolic Declarația de unire cu Republica Moldova. Momentul solemn s-a consumat miercuri, 28 martie, în plenul ședinței Consiliului Local, înainte de a se trece la ordinea de zi.

Cel care a dat citire respectivului document a fost chiar edilul șef, care a menționat că are mari emoții: „Noi, primarul și consilierii locali ai municipiului Bârlad, întruniți în ședință solemnă, am adoptat Declarația de unire cu Republica Moldova ca gest de solidaritate cu frații noștri din cele peste o sută de localități din Basarabia, semnatari ai Declarației de Unire cu România, și în semn de omagiu față de eroii care, acum 100 de ani, au înfăptuit Marea Unire din Decembrie 1918. Adevărat, nu suntem între primii care au făcut acest demers, dar ne situăm între cei dintâi care s-au întâlnit, chiar aici, la Bârlad, cu membrii delegației basarabene, semnatari ai Declarației de unire cu România. Le-am mărturisit cu acest prilej, prin viu grai, că împărtășim același crez, aceleași sentimente și idealuri și că apreciem curajul lor ca pe o dovadă a faptului că au învins frica indusă de regimul sovietic și că spiritul unionist din Basarabia este în plină afirmare. (…) Îndemnăm pe toți românii, pe președintele țării, Parlamentul și Guvernul României să dea dovadă de demnitate și onoare națională și să se înroleze fără ezitare pentru înfăptuirea Dreptei Istorii a Românilor. Să ne ridicăm la nivelul de conștiință a înaintașilor și să lăsăm celor care vin țara întreagă, liberă și prosperă. Glorie României! Glorie Unirii Neamului Românesc! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

După citirea declarației, atât primarul Boroș, cât și cei 18 consilieri prezenți au semnat că sunt de acord și chiar cer unirea României cu Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 11 =