Dezinteres la simularea bacalaureatului: Elevii vasluieni au prestat foarte modest

Doar 35% dintre elevii de clasa a XII-a au obținut medii de cel puțin 6 la simularea examenului de bacalaureat (minimum nota 5 la fiecare probă). Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la sociologie, unde toți cei șase viitori candidați au luat note peste 6, și la informatică, unde peste 80% dintre cei 138 de elevi care au susținut simularea au obținut note de promovare.

Elevii din Vaslui au cam ținut-o din vacanță în vacanță și pare că încă nu au început să se pregătească serios pentru examenele de la vară, chiar dacă mai este foarte puțin până atunci. Simularea bacalaureatului ar fi trebuit să fie un antrenament care să-i familiarizeze cu atmosfera de examen, cu modul de redactare a unei lucrări și nu neapărat o reflexie a nivelului de pregătire. Cu toate acestea, rezultatele obținute sunt îngrijorătoare. Din fericire, notele pot fi trecute în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului.

Concret, situația statistică relevă că ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea (de la 6 în sus, cu minimum nota 5 la fiecare probă scrisă) este de numai 35,21%, ceea ce reprezintă 874 dintre cei 2.482 de elevi prezenți.

Matematica este disciplina care dă cele mai mari bătăi de cap. Doar 643 de liceeni dintre cei 1.711 prezenți (37%) ar trece de această materie, adică au luat măcar 5. Cinci elevi au primit nota 10. Ce-i drept, nu se aștepta nimeni ca acum procentele să „zboare”, dar pentru elevi, dacă ar fi să interpretăm rezultatele, prea a fost o joacă de copii.

La biologie, proporția celor cu note de trecere este tot de sub 50%. 368 de elevi au obținut cel puțin 5, din aproape 800 prezenți. Biologia a adus însă multe note de zece – 11.

La română, ar promova 59% dintre liceenii de a XII-a, dar nu a fost niciun 10.

Cele mai bune procente au fost înregistrate la sociologie, unde toți cei șase elevi prezenți au luat note peste 6, și la informatică, unde peste 80% dintre cei 138 de elevi care au susținut simularea au obținut notă de promovare.

La logică, elevii de clasa a XII-a au obținut note mari, 13 dintre cei 746 prezenți luând 10. Procentul celor cu note peste 5 este de 74,55%.

Note de 10 s-au mai obținut la istorie (5), chimie (1), ecologie (2), geografie (2) și psihologie (1).

La clasa a XI-a au fost 28 note de 10, cele mai multe la istorie (14), urmată de română (10) și matematică (4). Procentul cel mai bun a fost la istorie, unde peste 71% dintre elevii prezenți au luat notă de trecere. La matematică, doar 25% au luat 5-ul salvator.

Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui

“Rezultatele, deși modeste, sunt ceva mai bune decât la simularea de anul trecut. Sperăm ca, până la examenul propriu-zis, elevii să se pună la punct cu pregătirea, iar procentele la finalul bacului să fie mult mai bune. Notele obținute de elevi la simulările bacalaureatului nu se contestă și nu se trec în catalog. Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărui liceu, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 3 =