Discuții, ironii și unire cu Republica Moldova!

În puțin peste o oră, aleșii locali hușeni au dezbătut și votat 23 de proiecte de hotărâre, unele dintre ele fiind introduse suplimentar pe ordinea de zi. Așa cum se întâmplă cam de fiecare dată, ședința nu a dus lipsă de certuri și atacuri ironice. Finalul întâlnirii le-a aparținut consilierilor PMP, care le-au cerut colegilor să semneze un document simbolic de unire a Hușului cu Republica Modova. “Eu semnez cu toată inima, însă ca «inginer Ciupilan Ioan», nu «primar Ciupilan Ioan»”, a punctat edilul-șef.

Ședința ordinară pe luna martie a Consiliului Local (CL) Huși a început cu vizita deputatului PSD Aurel Căciulă, care a ținut să își salute foștii colegi: “Am trecut pe aici și nu puteam să nu intru să vă salut. Vă doresc să aveți o ședință ușoară”. “Nu știu dacă va fi așa ușoară!”, a replicat, zâmbind, primarul Ioan Ciupilan.

Având în vedere modul în care a decurs întâlnirea, se poate spune că edilul-șef a anticipat corect ce va urma. De la început, primarul a anunțat că retrage de pe ordinea de zi trei proiecte de hotărâre, însă, chiar și așa, aleșii au fost nevoiți să dezbată 23 de puncte, cinci dintre ele fiind incluse suplimentar. Li s-au adăugat raportul de activitate al primarului pe anul trecut, precum și punctul “Diverse”.

După votarea ordinii de zi, consilierii au trecut la treabă, unul dintre primele proiecte care a agitat spiritele fiind cel privind “aprobarea închirierii prin licitație publică a unor spații aparținând domeniului public al municipiului Huși, situate în Aleea Stadionului nr. 1 A, sub tribuna mare a Stadionului Municipal”. A cerut lămuriri consiliera PNL Cătălina Popa: “În proiectul de hotărâre, în schiță, sunt șapte spații, dar se supun închirierii numai șase. De ce nu se supun toate șapte la licitație?”. “Avem doar șase cereri!”, a explicat primarul Ioan Ciupilan.

Spiritele s-au încins cum scrie la carte la punctul opt: “aprobarea vânzării prin licitație publică a terenului în suprafață de 91 de metri pătrați aparținând domeniului privat al municipiului Huși, situat în strada Ioan Vodă cel Viteaz nr. 26 A”.

“În acest caz, avem teren liber de construcție, 91 de metri pătrați. În inventarul domeniului privat este trecut cu valoarea de 16.380 de lei la data de anul trecut sau acum doi ani, când a fost introdus în domeniul privat. În momentul de față, valoarea acestui teren este de 19.000 de lei, conform valorii minime de circulație. Este în zona B, valoarea minimă de circulație este de 216 lei/mp și, având în vedere că se propune vânzarea, consider că valoarea minimă de la care poate să pornească o licitație este de 19.656 de lei, în niciun caz valoarea propusă de acest evaluator, care subevaluează”, a spus Cătălina Popa. “Haideți să plece de la 20.000 de lei licitația”, a propus primarul Ioan Ciupilan.

A intervenit liberalul Radu Bobârnat: “Participanții la licitație trebuie să depună un certificat fiscal din care să reiasă că nu au datorii la Primaria Huși. Este interzis să vină cineva din Iași să cumpere acest teren?”. “Dacă scoate certificat fiscal că nu are nicio datorie către Primăria Huși, orice persoană din România poate participa la licitație”, a răspuns edilul-șef.

La vot, lucrurile s-au buimăcit, președintele de ședință, Alexandru Corjinschi (PSD), fiind chiar nevoit să ridice tonul. “Doamna Popa, dumneavoastră l-ați provocat pe domnul primar! Ați impulsionat o mărire în mod nejustificat!”, a sărit consilierul PSD Sergiu Boeru. Într-un final, după minute bune de discuții, proiectul a fost votat în forma lui inițială.

“Fac laringită de cât strig la ei!”

Și la “proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii delegării gestiunii serviciului de transport public local prin curse regulate, efectuat pe raza municipiului Huși”, aleșii s-au luat la harță.

“Aici este o problemă pe care am discutat-o și în Comisia Juridică, legată de termenul de un an pentru care se solicită prelungirea delegării. Delegarea trebuie prelungită în situații de urgență. Termenul maxim de prelungire pentru situații de urgență este de doi ani și a fost deja prelungit. În această situație, a prelungi cu încă un an peste termenul maxim prevăzut de regulament este în afara cadrului legal”, a sesizat liberalul Radu Bobârnat. “Eu am argumentul legal că pot prelungi termenul până la trei ani. Sper ca, în termenul cel mai scurt, municipiul Huși să aibă un transport local civilizat, al primăriei”, a explicat Ioan Ciupilan. “Nu aveți cum să prelungiți cu încă un an!”, a continuat Radu Bobârnat.

A intervenit și consilierul PSD Sergiu Boeru: “E foarte bine că ne aduceți în discuție faptul de a fi atenți și vigilenți la ceea ce votăm, însă nu mi se pare corect față de toți ceilalți colegi, inclusiv cei din aparatul primăriei, să puneți greutatea asta cu «Aveți grijă ce votați, că oricum sunt șanse mari să o pățiți!». Când ne spuneți de penal și de alte chestii, avem senzația aia că intrăm la pușcărie. Dumneavoastră chiar credeți că de aici nimeni nu știe ce votează?”. “Dacă vă întreb pe dumneavoastră, sigur nu știți ce votați!”, a replicat tăios Radu Bobârnat. “Aaa, asta e o lovitură sub centură și nu se face!”, a sărit Sergiu Boeru.

Cum discuțiile erau foarte aprinse, președintele de ședință cu greu a putut să îi potolească consileri. “Eu fac laringită de cât strig la ei! Gata!”, a sărit Alexandru Corjinschi, care a citit cu voce ridicată următorul proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Unire simbolică cu Republica Moldova

Finalul întâlnirii, punctul “Diverse”, a aparținut consilierului PMP Bogdan Trifan, care le-a cerut tututor să semneze, simbolic, un document pentru unirea Hușului cu Republica Moldova. Ridicat în picioare, consilierul a lecturat textul, chiar dacă aleșii hușeni își cam pierdeau răbdarea.

Înainte ca documentul să ajungă la fiecare în parte pentru a fi semnat, primarul Ioan Ciupilan a făcut câteva precizări: “Sunt întru totul de acord, voi semna cu toată inima, însă voi semna în calitate de «inginer Ciupilan Ioan», nu «primar Ciupilan Ioan»”.

“Este o chestiune simbolică, nu produce efecte juridice, poate orice persoană să vină cu asemenea propunere de unire. Eu o semnez cu toată inima”, a spus liberalul Radu Bobârnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =