Vasluienii au credință: Bisericile ortodoxe, pline ochi de Florii

Creștinii ortodocși au prăznuit, ieri, Floriile, cea mai importantă sărbă­toa­re care vestește Paștele. Vasluienii au mers în nu­măr foarte mare la biserică și la cimitir și au celebrat Intra­rea Mântuitorului în Ierusalim, participând la Sfânta Liturghie. Ortodocșii intră, de astăzi, în Săptămâna Patimilor.

Ieri, de Florii, bisericile vasluiene au fost împânzite de credincioși încă de la primele ore ale dimineții, dar și de cetățeni de etnie romă care cerșeau sau făceau speculă cu ramuri de salcie. Dacă în alți ani nu prea vedeam în fața polițiști în fața lăcașurilor de cult, anul acesta ei și-au făcut simțită prezența, astfel că “întreprinzătorii” nu și-au putut face de cap.

Un leu, câteva rămurele

În fața bisericilor, câteva rămurele de salcie se vindeau cu un leu, dar nu erau prea mulți cumpărători întrucât credincioșii știau că, la finalul slujbei, vor primi de la preoți unele sfințite.

La “Adormirea Maicii Domnului”, de exemplu, a fost mare aglomerație de speculanți, care, cum ve­­­deau un om apropiindu-se, cum îl abordau, oferindu-i sălcioară în schimbul unui leu. Unii făcuseră deja coronițe din rămurele și le ofereau, tot contra unui leu, credincioșilor și trecătorilor. Nici cerșetorii nu lipseau, iar unii, mai îndrăzneți, ne-au spus chiar că se lasă fotografiați dacă le dăm și lor “un ban”.

În acest timp, sfântul lăcaș era plin de enoriași ce participau la slujbă, se rugau și aprindeau lumânări în memoria morților sau pentru ei, pentru rude ori prieteni. Mulți dintre ei, cu inima mare, le dădeau celor săraci bani și diferite alimente de pomană.

O mulțime de oameni în cimitir

Aleile cimitirului “Eternitatea”, în alte zile aproape goale, au fost, duminică, pline de oameni care ve­niseră să aprindă lumânări la mormintele celor dragi și să le aducă o floa­re. Cu lacrimi în ochi, majoritatea își aduceau aminte de momentele frumoase petrecute cu cei care acum nu mai sunt, le curățau mormintele și le puneau flori în vază sau ghivece.

Credințe și obiceiuri

După slujba de Florii, oamenii au mers cu ramurile de salcie acasă și le-au pus la icoane, la ferestre și la uși, acestea amintind de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim. Ramurile sfințite sunt aducătoare de bunăstare și sunt folosite pentru tămăduirea diferitelor boli.

Tot ieri, a fost dezlegare la pește, așa că toți ortodocșii au sărbătorit cu diverse preparate pescărești. A­proape 10.000 de vasluieni și-au celebrat onomastica.

Săptămâna Patimilor

Perioada cea mai încărcată de semnificații teologice din cursul unui an bisericesc, marcată de lucrarea mântuitoare săvârșită de Iisus Hristos, este așa-numita Săptămână a Patimilor, care urmează postului de patruzeci de zile.

“Fiecare dintre cele șase zile la care ne referim are o însemnătate deosebită în șirul desfășurării evenimentelor. Primele trei zile din această săptămână ne pregătesc pentru Sfintele Patimi și au rânduieli de slujbe asemănătoare. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul cu metanii, Liturghia darurilor mai înainte sfințite și citirea psaltirii după Rânduiala Postului Mare le întâlnim în aceste trei zile. Pe lângă acestea, la ceasurile 3, 6 și 9 se citesc stâlpii, adică primele trei Evanghelii în întregime și treisprezece capitole din Evanghelia după Ioan. Evangheliile care se citesc la Deniile din această săptămână ne aduc aminte de cele din urmă învățături ale Domnului, în centrul cărora se află veghea în așteptarea celei de-a doua veniri”, menționează Episcopia Hușilor.

Amintim că, anul acesta, credincioșii ortodocși sărbătoresc Paștele duminică, 8 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × three =