Bârlădenii se pregătesc de un “show” cu moloz: “Verde” la demolarea Casei Juvara!

După ce, în decembrie, consilierii bârlădeni au votat pentru demolarea celor patru corpuri de clădire care compun Casa Juvara, construite pe la jumătatea secolului XIX, acum, municipalitatea caută firma care să se ocupe de documentația necesară. Totodată, s-a dispus și demolarea clădirii în care a funcționat Grădinița nr. 5.

Pe 30 martie, Primăria Bârlad a anunțat că achiziționează serviciile de întocmire a proiectelor tehnice pentru demolarea clădirii Casa Juvara (valoare estimată 10.000 de lei) și a Grădiniței nr. 5 (valoare estimată 12.000 de lei). Contractul prevede că firmele câștigătoare vor trebui să întocmească proiecte tehnice pentru demolarea celor patru imobile ce compun Casa Juvara (clădirile C1, C2, C3 și C4, situate în strada 1 Decembrie, nr. 55), respectiv a corpului B al Grădiniței nr. 5 (în care s-a învățat până acum câțiva ani), situat în strada Mihail Kogălniceanu, nr. 6. Evident, vor trebui să respecte specificațiile din caietul de sarcini și vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a realiza respectivele documentații tehnice. Se pot înscrie numai ofertanți care au mai executat cel puțin un proiect tehnic pentru construcții, termenul limită pentru înscriere fiind 5 aprilie, ora 15.

În ceea ce privește Casa Juvara, reamintim că, în noiembrie 2016, consilierii bârlădeni au aprobat trecerea ei din administrarea Episcopiei Hușilor în cea a Consiliului Local Bârlad. Și asta pentru că, din anul 2003, când municipalitatea îl dăduse în folosință gratuită (pe 50 de ani) pentru a se construi un cămin de zi pentru copiii cu handicap, nu s-a mișcat nimic. Atât imobilul (patru corpuri de clădire), cât și terenul aferent au rămas în paragină și s-au degradat serios, așa că municipalitatea și le-a luat înapoi, cu gândul că le va putea reabilita și transforma în centru cultural. Din păcate, expertiza tehnică efectuată vara trecută a concluzionat că imobilul construit pe la mijlocul secolului XIX de către Nicolae Philippide, unchiul academicianului Alexandru Philippide, e numai bun de dărâmat.

Concret, raportul întocmit de expertul tehnic angajat de primărie a scos la iveală că imobilele se află într-o stare de degradare avansată și că prezintă risc de prăbușire a pereților rămași în picioare. Toate cele patru corpuri se încadrează în clasa I de risc seismic, corespunzător clădirilor cu risc ridicat de prăbușire, întrucât au acoperișul total compromis, în pragul colapsului, iar pereții se află într-un stadiu avansat de degradare, de asemenea, în pragul prăbușirii. Concluzia trasă de expert a fost că singura soluție este demolarea clădirilor, eliberarea și asanarea terenului.

Cele patru clădiri ce formează Casa Juvara se află în curtea fostei Stații de Ambulanță Bârlad, din zona Podul Verde, unde, de câțiva ani, funcționează Spațiul de Cazare a Persoanelor fără Adăpost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × five =