Liceele agricole și forța de muncă

Agenții economici din zona Huși s-au întâlnit cu reprezentanții Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” și ai World Vision România, exprimându-și disponibilitatea de a organiza stagii de practică pentru elevi.

La Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” din Huși, a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai fundației World Vision România, inițiatorii dezbaterii, profesori și elevi ai unității de învățământ, precum și mai mulți agenți economici din zonă. Împreună au încercat să găsească soluții pentru ca liceele agricole să fie din ce în ce mai atractive pentru viitori elevi, iar aceștia, la rândul lor, să fie bine calificați, astfel ca, la finalul liceului, să-și poată găsi un loc de muncă. Dezbaterea a avut în vedere și realizarea unui parteneriat între agenții economici și Colegiul Agricol Huși.

Întâlnirea a început cu o prezentare a Colegiului Agricol, făcută de directoarea Marinela Vasilescu: “Dacă vrem să ieșim din criza economică, trebuie să dezvoltăm agricultura, altfel nu avem nicio șansă. Noi putem oferi forța care să ridice și să dezvolte agricultura. Trebuie să atragem tinerii spre agricultură. Așteptăm de la dumneavoastră să ne întindeți o mână”.

Despre importanța implicării agenților economici au vorbit și reprezentanții World Vision România: “Oamenii de afaceri din agricultură au nevoie de specialiști bine pregătiți, este o situație câștigătoare pentru ambele părți. Vrem să avem, la terminarea liceului, elevi care o iau pe ruta profesională, merg la facultate, dar îi încurajăm să-și facă și propriile firme, iar dumneavoastră sunteți niște modele pentru ei. Elevii văd că se poate câștiga și din agricultură, nu trebuie să plece din țară. Vă invit să puneți umărul alături de noi la creșterea acestei generații”.

Tinerii muncesc în județ un an-doi, după care pleacă în străinătate

La rândul lor, agenții economici, din domenii precum pomicultură, viticultură, legumicultură, și-au arătat diponibilitatea de a-i primi pe elevi în stagii de practică și de a stabili o colaborare cu Colegiul Agricol Huși. Mulți s-au oferit să le asigure elevilor transportul până la fermele pe care le administrează. La unison, s-au plâns însă de faptul că nu mai reușesc să găsească forță de muncă specializată.

“Liceul Agricol reprezenta pentru noi o speranță, însă, între timp, elevii parcă sunt din ce în ce mai puțin atrași de agricultură. Pleacă în afara țării și ne este foarte greu să găsim oameni calificați”, a spus unul dintre patronii prezenți.

“Eu am instruit, pe banii firmei, oameni tineri care, după doi ani, au plecat șoferi pe TIR. Am oferit un salariu destul de bun, zic eu, dar oamenii au plecat”, a menționat un altul.

Deși elevii Colegiului Agricol pot face practică în cadrul instituției, conducerea a afirmat că, pentru a putea progresa, este nevoie de parteneriatul cu agenții economici.

“Noi, Colegiul Agricol, suntem o oportunitate pentru mediul antreprenorial din această zonă, noi pregătim elevii în principalele domenii ale dezvoltării agriculturii. Elevii să vină la dumneavoastră să le arătați și altceva, o tehnologie nouă. Noi, la baza materială, suntem un pic în urmă”, a punctat Ana Maria Sârbu, directorul adjunct al Colegiului Agricol Huși.

Importanța practicii efectuate de elevi la agenții economici a fost subliniată și de reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Maria Ciulei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =