Paștele în județul nostru: Hristos a Înviat!

Bucuria Învierii a scăldat în lumină toate bisericile și mănăstirile vasluiene. Zeci de mii de oameni au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujba de Înviere. La miezul nopții, preoții au ieșit din altare pentru a le transmite credincioșilor mesajul „Hristos a Înviat!” și pentru a le oferi Lumina Sfântă, adusă tocmai de la Ierusalim. Suntem în Săptămâna Luminată.

În noaptea de Înviere, vasluienii și-au îndreptat pașii către lăcașurile de cult, unde clopotele au dat vestea cea mare tuturor credincioșilor. Ca în fiecare an, bisericile s-au dovedit neîncăpătoare, iar preoții s-au strecurat cu greu prin mulțimile de oameni veniți să ia Lumină.

Mai ales înainte de miezul nopții, dar și după, străzile orașelor s-au transformat pentru scurt timp în adevărate râuri de lumină. După ce au primit Lumina Sfântă, cei mai mulți dintre vasluieni s-au îndreptat cu lumânările aprinse către cimitir sau spre casele lor, ale rudelor sau prietenilor. Au fost, însă, și dintre cei care au rămas în biserici până la terminarea slujbei.

Coadă pentru spovedania de Paște

Anterior zilelor de Paște, mii de vasluieni au stat la rând, în Săptămâna Mare, pentru a se spovedi, astfel încât să primească sărbătoarea Învierii Domnului cu sufletele primenite, împăcați cu ei și cu semenii lor. Multe biserici s-au deschis încă de la ora șase dimineața pentru a-i primi pe credincioși.

Se pare că vasluienii au lăsat și de această dată pe ultima sută de metri mersul la spovedanie, drept pentru care au stat la rând cu orele. Cozile interminabile s-au format în general la acele lăcașuri de rugăciune ce reunesc mai multe parohii, având un număr mai mare de enoriași.

“Să dea Dumnezeu să fiu episcopul pe care îl așteptați!”

La Catedrala Episcopală din Huși, sâmbătă, la ora 23.30, curtea era plină de oameni de toate vârstele. La miezul nopții, PS Ignatie i-a îndemnat pe credincioși să vină să ia lumină, apoi, alături de soborul de preoți, a ieșit din lăcaș și s-a îndreptat spre statuia Sfântului voievod Ștefan cel Mare pentru a oficia Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie.

În jurul orei 0.30, înainte de a da citire pastoralei de Paște, episcopul Hușilor a avut un cuvânt de mulțumire pentru locuitorii județului: “Vă mulțumesc pentru dragostea și pentru căldura cu care m-ați primit încă de la momentul în care am fost întronizat! (…) De aceea vă mulțumesc și să dea Dumnezeu ca, atât cât El știe și cât rânduiește, să fiu episcopul pe care îl așteptați dumneavoastră, episcopul, arhiereul despre care vorbește Hristos! Cu dăruire, cu dragoste și cu foarte multă smerenie!”.

Vecernia, oficiată în 12 limbi!

În prima zi de Paște, la ora 12, Catedrala Episcopală a fost din nou plină de credincioși veniți să asiste la slujba vecerniei sau “A doua înviere”, care a fost oficiată în 12 limbi de PS Ignatie, alături de preoții consilieri ai Centrului Eparhial Huși, preoții protopopi și preoții din municipiu.

La finalul slujbei, episcopul Hușilor a vorbit despre bucurie și iubire: “Noi nu ne putem asuma Învierea dacă nu trăim în stare de dragoste. Iubirea este condiția indispensabilă ca să intri în acest timp al Învierii. De Înviere, nu ai decât o singură soluție: să te bucuri! Bucuria pe care ți-o dă Hristos este bucuria inimii, a lăuntricului. Este o bucurie consistentă, durabilă și veșnică. (…) Noi trăim adevărul Învierii dacă știm să ne bucurăm, și a te bucura presupune să ai dragoste”.

Concert pascal

Mâine, în Joia Luminată, de la ora 18, Episcopia Hușilor organizează un moment artistic la biserica “Sf. Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Vaslui. Vor concerta grupurile corale și psaltice ale Asociației Tinerilor Ortodocși Vaslui, grupul psaltic “Sfântul Grigorie Palama” al Protopopiatului Vaslui și corul “Dignus est” al preoților din Episcopia Hușilor. La eveniment va fi prezent și episcopul Hușilor, PS Ignatie.

Vineri, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, înaltul prelat va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bujoreni, din Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului lăcaș.

Polițiștii, la datorie

Pentru siguranța publică a cetățenilor, în perioada Sfintelor Sărbători de Paște, cadrele Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui au fost prezente, atât în zona lăcașurilor de cult, cât și la alte obiective, cu echipaje special constituite, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite.

Sute de polițiști din structurile Ordine publică, Rutieră și Investigații criminale au acționat în perioada 7-10 aprilie pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

“Activitățile au fost desfășurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice. Măsuri speciale au fost instituite și pe căile rutiere, în mod deosebit în interiorul localităților, pe arterele care converg spre biserici, dar și pe drumurile naționale și europene, acordându-se o atenție sporită fluidizării circulației, prevenirii accidentelor rutiere și combaterii excesului de viteză”, a anunțat IPJ Vaslui.

Vasluiul, aproape pustiu în prima zi de Paște

Mașini parcate pe trotuare ori călare  pe zebră, nervi scoși din țâțâni, claxoane aprige ca niște suduieli, maldăre de liste cu ce-i de cumpărat, coloane de mașini înțepenite-n trafic, prețuri umflate pe ultima sută, cărucioare umplute până la refuz la supermarket, tone de cozonaci înghesuite-n portbagaj. Unde-o fi dispărut toată agitația din ultimele zile?

În prima zi de Paște, duminică adică, Vasluiul moțăia pe rupte, afară fiind o pustietate pe care doar la iarnă, imediat după revelion, o vom mai întâlni. După-amiază, în piețele goale, o frunză de salată să fi vrut și nu aveai de unde lua. Doar câțiva florari se încăpățânau să ceară 3 lei pe laleaua pe care sâmbătă o dădeau bucuroși cu unul.

În fine, s-a lăsat seara. Vasluienii au tras obloanele și s-au pus iarăși pe ciocnit. Urmau celelalte două zile de Paște, iar cu mormanele de drob și pască nu era de glumit.

Creștinii au intrat în Săptămâna Luminată

Prima săptămână după Duminica Paștelui este denumită „Săptămâna Luminată”. După prima zi de Paște, credincioșii continuă să se salute cu „Hristos a Înviat!” și răspund cu “Adevărat a Înviat!”. În această săptămână, slujbele se țin cu ușile altarului larg deschise, ceea ce simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului.

“În Săptămâna Luminată, atât la slujbele de seară, cât și la cele de dimineață, preoții se îmbracă în veșminte de culoare albă încă de la început”, se arată pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Totul stă sub semnul Luminii, simbolul învierii lui Hristos. Nu se fac nunți, iar zilele se petrec conform datinii, tradiției și obiceiurilor. Astfel, prima zi a săptămânii este cunocută în popor ca “Lunea Albă”, când există obiceiul udatului și al umblatului cu pasca pentru vestirea Învierii, la rude, părinți, nași și în familia lărgită.

În “Marțea Albă” nu se lucrează în gospodărie, nici la câmp sau la pădure, în timp ce în “Sfânta Mercurie” bărbații pot munci. Ziua de joi mai este numită „Joia verde”, „Joia rea” sau „Joile Domnești” și este ținută mai cu seamă de femei pentru ca grindina să nu strice holdele.

În ziua de vineri, cunoscută în popor ca “Fântânița” sau „Vinerea Scumpă”, se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, un praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin. După Sfânta Liturghie, în toate bisericile se face o sfințire a apei, zisă „agheasmă mică” (spre deosebire de „agheasma mare” a Bobotezei).

Sâmbăta Luminată este singura sâmbătă în care nu se face parastas. Prima duminică după Paște, numită “Duminică Tomei”, „Paștile Mici” sau „Druștele”, este o sărbătoare consacrată morților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − one =