Astronomii bârlădeni serbează Luna Astronomiei Mondiale

Pe parcursul acestei luni, membrii Asociației Astronomice „Sirius” (AAS) Bârlad vor lua parte la diverse activități care au drept scop sărbătorirea Lunii Mondiale a Astronomiei (Global Astronomy Month – GAM). Programul este inițiat de Organizația „Astronomii Fără Frontiere” sub motto-ul „Un singur popor, un singur cer”. Tema principală se axează pe companionul natural al Pământului, care a fascinat culturile din întreaga lume – Luna.

La Bârlad, toate activitățile dedicate Lunii Mondiale a Astronomiei se vor desfășura la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Prima este o sesiune de observații vizuale, telescopice și fotografice (12 aprilie, de la ora 20.30), organizată de profesorul Ioan Adam. Urmează masa rotundă „Stephen Hawking, fizician și cosmolog contemporan” (16 aprilie, ora 11), organizată de profesoara Ivona Măgdăliniș. Activitățile vor continua cu expoziția „Priviți cerul înstelat”, organizată de laboranta Aurica Beciu în Holul de Marmură al liceului. Expoziția va putea fi admirată între 18-30 aprilie.

„Pe 19 aprilie, de la ora 20.30, pe terenul de sport al unității de învățământ, va avea loc o manifestare dedicată explorării Lunii, în cadrul căreia vom privi cu ochiul liber și prin telescop la satelitul natural al Pământului. Pe 22 aprilie, de la ora 20.30, va fi organizată o activitate de observare a maximului curentului meteoric Lyride, iar pe 24 aprilie, de la ora 10, împreună cu electronistul Florin Doboș, voi coordona activitatea practică «Construcția unui minirover». Nu în ultimul rând, membrii asociației vor participa la evenimentul «AstroPoetry Contest», un concurs deschis până pe 1 mai și destinat copiilor, adolescenților și adulților din întreaga lume”, ne-a spus profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − fifteen =