Cărțile vasluienilor: Maestrul Gheorghe Alupoaei, în viziunea unui rebusist autentic

Gheorghe Alupoaei

“Oamenii sunt trecători, dar valorile, creațiile lor vor rămâne” – Constantin Noica.

Între pasiunile cele mai frumoase se înscrie, cu siguranță, rebusul – frumos, util, plin de noutate și pentru toate vârstele, un exercițiu excelent pentru gândire, pentru atenție și un mijloc deosebit de plăcut pentru distracție. Practicându-l, ai întotdeauna ceva de învățat.

Rebusiștii sunt oameni legați între ei prin dragostea pentru preocupările estetice și prin prietenie. Ei știu să îmbine utilul cu frumosul, stimulând inteligența, curiozitatea intelectuală și inventivitatea creatorilor și cititorilor de producții rebusistice. Au capacitatea plăcută de a-i dirija pe cititori spre scufundări adânci în paginile dicționarelor și de a-i îndemna să citească mereu pagini întregi de cultură generală, instruindu-i în același timp să memoreze nume, date, expresii celebre etc.

Decanul rebusiștilor din județul nostru nu este altul decât profesorul de limba și literatura română Serghei Coloșenco. Rebusul te învață să descifrezi tainele ascunse în pătrățelele albe ale grilelor și îți oferă prilejul de a te „juca” logic cu cifrele și literele, cu semnele și figurile. Parcurgând o revistă de rebus cu creionul și radiera în mână, cum afirma Serghei Coloșenco în cartea profesorului Octavian Gh. Dumitriu „Matematica distractivă… și rebus”, vei căpăta, cu siguranță, multe satisfacții dintre acelea pe care ți le oferă o reușită.

Serghei Coloșenco

De curând, profesorul Serghei Coloșenco a scos de sub tipar un album-plachetă, intitulat simplu „Gheorghe Alupoaei”, dedicat profesorului de arte plastice din Vaslui. Gheorghe Alupoaei, acest Stradivarius al formelor trupului uman (mai cu seamă cel feminin), s-a dovedit a fi, așa cum afirmă criticul de artă Valentin Ciucă, un „profesionist lucid și tenace, prolific și disponibil pentru sculptura de interior, de for public sau ca semn de glorificare a unor eroi”.

Lucrarea a fost realizată cu distinsă profesionalitate și cu evidentă iubire de frumos. Avem de a face cu doi români fericiți: profesorul de limba și literatura română Serghei Coloșenco și sculptorul Gheorghe Alupoaei, primul – rebusist de anvergură, cel de-al doilea – sculptor cu har.

Apariția acestui album-plachetă este firească, oferind iubitorilor de rebus, și nu numai, șansa de a-l descoperi pe maestrul și omul care a realizat, la Edmonton, în Canada, un foarte apreciat monument turnat în bronz, dedicat poetului nostru național, Mihai Eminescu. Profesorul Serghei Coloșenco a reușit să surprindă în cele 24 de pagini multe aspecte privind cariera remarcabilă a creatorului de frumos (sculptură și grafică) Gheorghe Alupoaei, care este devotat artelor plastice (membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România) și care este bântuit de idei și interogații, de îndoieli, de nemulțumiri, dar și de numeroase și mari satisfacții.

Albumul-plachetă „Gheorghe Alupoaei” a apărut în colecția Biblioteca Rebus, la Editura „Sfera” Bârlad – martie 2018. Prima copertă îl reprezintă pe maestrul Gheorghe Alupoaei aflat la o expoziție personală la Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Pe coperta a treia găsim Grupul Statuar „Ștefan cel Mare și Sfânt” – bronz, 1995, aflat în curtea Episcopiei Hușilor, iar pe cea de-a patra copertă, Ansamblul sculptural „Pro patria”, aflat pe Movila lui Burcel – Vaslui.

Apariția albumului a fost posibilă datorită sprijinului acordat de președintele Consiliului Director al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, domnul Nicolaie Mihai. Albumul cuprinde 12 careuri: „Familia”, „Copiii”, „Nepoții”, „Nepoatele”, „Rubedenii”, „Albumul” (Statuile nu ies la pensie – autori familia Valentina și Valeriu Lupu), „Cărțile” (care îl au ca autor pe Gheorghe Alupoaei), „Crochiuri”, „Personalități”, „Pătrat”, „Romb” și „Albumul” (Memoria timpului – autor dr. Laurențiu Chiriac).

Printre acestea, bine plasate și armonizate, se mai găsesc: un cronogram, patru monoverbe, șapte biverbe, un triverb, o carte de vizită, o metagramă, un rebus criptografic, precum și 32 de portrete din albumul “Semne grafice de recunoștință” (ale lui Gheorghe Alupoaei), cinci „coperți de carte” și 27 de poze reprezentând creații sculpturale ale aceluiași Gheorghe Alupoaei.

Mai apar în lucrare și șase aprecieri privind opera maestrului Gheorghe Alupoaei, aparținând criticilor de artă Valentin Ciucă, Dan Grigorescu și Cristina Angelescu, profesorului universitar doctor Constantin Parfene, profesorului Dan Ravaru (folclorist, etnograf, publicist) și profesorului Ioan Mancaș (istoric).

Avem în față o lucrare consistentă, scrisă într-o manieră specifică rebusiștilor și care se constituie într-un izvor de cunoaștere a valorii creației sculpturale și grafice a maestrului Gheorghe Alupoaei. Profesorul Serghei Coloșenco a pătruns profund, senin și dulce în viața maestrului și a operei sale. Scris cu claritate, farmec și sensibilitate, albumul-plachetă se dovedește a fi un ajutor prețios în educarea și motivarea cititorului în spiritul rebusistic și al cultului pentru valorile perene.

Felicitări, domnule profesor! Multă sănătate și noi succese editoriale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − ten =