Ecograf performant la Spitalul Bârlad: Donație remarcabilă

De săptămâna viitoare, atât pacienții Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad, cât și cei cu trimiteri de la medicii specialiști vor putea beneficia de ecografii abdominale și vasculare de înaltă rezoluție. Miercuri a fost livrat ecograful de ultimă generație achiziționat din banii donați de omul de afaceri Constantin Duluțe.

Știind că Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu dispune de fonduri pentru dotarea corespunzătoare cu echipamente și aparatură medicală performantă, acum trei luni, omul de afaceri Constantin Duluțe a donat unității 140.000 de lei. Ca și la prima sa donație, cea în valoare de 60.000 de euro, făcută la începutul anului trecut, și acum a lăsat la latitudinea comitetului director decizia în ceea ce privește echipamentul medical ce trebuie cumpărat, în funcție de lista de priorități a spitalului.

După îndelungi consultări, în februarie, comitetul director a hotărât să achiziționeze un ecograf performant pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală. Conducerea spitalului a dat sfoară în țară și nu mai puțin de nouă distribuitori s-au înscris pentru a livra ecograful dorit. Pentru a decide în cunoștință de cauză, medicii radiologi au testat în fiecare săptămână câte unul, în final optându-se pentru un echipament importat de SC Numeris SRL Baia Mare.

Este vorba despre un Ecograf Doppler color staționar Vinno E10, cu sondă convexă F2-5C (ecografii abdominale și pelviene) și sondă lineara X4-12L (ecografii vasculare), pentru care spitalul a plătit 71.537 de lei. Comanda a fost emisă pe 15 martie, însă, pentru că aparatul este produs tocmai în China și nu era pe stoc în România, a fost livrat abia în după-amiaza de 11 aprilie. Cel mai probabil, de săptămâna viitoare va putea fi folosit pentru investigarea pacienților.

Potrivit reprezentanților spitalului, în baza contractului încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, cu acest echipament vor putea fi efectuate ecografii nu doar pacienților internați și celor aflați în investigație la Compartimentul de Primire Urgențe, ci și persoanelor care se vor prezenta la Radiologie cu bilet de trimitere de la medicii specialiști. Extrem de important este faptul că, deși spitalul are mai multe ecografe (toate alb-negru), cel nou va furniza imagini de o claritate net superioară. În același timp, dimensiunile reduse și greutatea scăzută a dispozitivului asigură o mobilitate și o ușurință în utilizare foarte bune. Pe lângă faptul că dispune de un printer alb-negru/color și de o funcție 3D/4D, noul ecograf poate salva imaginile, astfel că oferă posibilitatea de a compara rezultatele obținute cu o investigație precedentă.

Constantin Duluțe

„Nici nu avem cuvinte să ne exprimăm recunoștința”

Dacă de ecografiile abdominale a auzit toată lumea, de cele vasculare nu se știu prea multe lucruri. Potrivit specialiștilor, ecografiile vasculare oferă imagini precise ale vaselor de sânge, structurii și dimensiunii lor, măsurând totodată fluxul de sânge (direcția, viteza, volumul) din artere sau vene. Iar dacă pacienții suferă de varice, insuficiență venoasă, insuficiență arterială, flebite etc, atunci noul ecograf se poate dovedi o adevărată bijuterie.

„Nici nu avem cuvinte să ne exprimăm recunoștința față de gestul făcut de domnul Duluțe. Îi mulțumim din suflet și sperăm că nu va fi ultima oară când va ajuta spitalul. Așa cum s-a întâmplat și în cazul primei donații, când a fost invitat să vadă dispozitivul medical cumpărat cu banii de la dumnealui, și de această dată vrem să procedăm la fel. Deocamdată, așteptăm ca reprezentanții furnizorului să vină la Bârlad, să scoată aparatul din cutie și să-l monteze. Când va fi pus în funcțiune, îl vom invita pe domnul Duluțe să vină pentru a vedea echipamentul achiziționat și îi vom mulțumi personal pentru gestul frumos. Cât despre restul de bani din această donație, nevoile spitalului sunt atât de multe, încât nu ne-am decis ce vom face cu ei”, ne-a declarat ec. Daniela Borș, managerul spitalului.

În ceea ce privește prima donație făcută unității de Constantin Duluțe, trebuie spus că omul de afaceri s-a implicat direct în achiziționarea mesei de operație pentru ortopedie, în sensul că el însuși a plasat comanda, reușind chiar să negocieze o reducere a prețului de la 78.000 de euro la 60.000 de euro (271.164 de lei facturați). Masa pe care se efectuau intervențiile, primită la mâna a doua la scurt timp după Revoluție, era în ultimul hal, fiind cârpită de nenumărate ori pentru a putea fi folosită. Noul echipament a fost fabricat în Germania din oțel inoxidabil medical, cu o durată de viață foarte mare, și este compus din mai multe subansambluri (configurația standard, accesoriile de chirurgie generală, accesoriile ortopedice pentru chirurgia membrelor inferioare și a membrelor superioare, troliu pentru extensii ortopedice). Un alt avantaj este că toate pernele sunt detașabile și se pot dezinfecta separat. În plus, dispune de sisteme de prindere și deplasare a accesoriilor precise și foarte fiabile.

Un răspuns pentru: Ecograf performant la Spitalul Bârlad: Donație remarcabilă

  1. HORIA NECULAI ION says:

    Multă SĂNĂTATE D-LUI DULUŢE pentru acest efort personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 6 =