La mulți ani, Nicolae Țaga!

Nicolae Țaga, unul dintre primii campioni olimpici pe care i-a dat județul Vaslui, a împlinit ieri 51 de ani. Deși puțin cunoscut de generația tânără, fostul mare canotor al României merită pe deplin recunoștința și respectul iubitorilor de sport.

S-a născut pe 12 aprilie, în satul Avrămești, comuna Voinești, însă cursurile primare și gimnaziale le-a urmat la Bârlad. Ulterior, s-a înscris la Liceul Industrial (actualul Colegiu Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad), însă, în urma unei selecții făcute de reprezentanții Clubului Sportiv Școlar „Triumf” București, la vârsta de 16 ani s-a transferat în capitală pentru a urma o carieră în sport. Mai exact, în canotaj, unde a participat în special la probele de rame cu cârmaci (2^1 rame, 4^1 rame, 8^1 rame). Ulterior, s-a transferat la Dinamo, iar după câțiva ani a fost selectat la lotul național, unde a făcut istorie.

De-a lungul carierei, a cucerit numeroase titluri naționale și a fost medaliat la diverse regate internaționale și campionate balcanice. Primele rezultate cu adevărat excepționale le-a obținut în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona (Spania), unde a cucerit titlul în proba de 4^1 rame, alături de Viorel Talapan, Dimitrie Popescu, Iulică Ruican și Dumitru Răducanu, și medalia de bronz la 2^1 rame. A participat și la ediția din 1996 a Jocurilor Olimpice, găzduite la Atlanta (SUA), proba de 8^1 rame, ieșind pe locul șapte. Și în ceea ce privește rezultatele obținute la campionatele mondiale, canotorul Nicolae Țaga are cu ce se lăuda: în 1993 a cucerit titlul mondial la proba de 4^1 rame, în 1996 a obținut argintul la 2^1 rame, iar la ediția din 1999 a obținut bronzul la 4^1 rame.

A fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv clasa I” și a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × four =