Surpriza primăverii: Racova SA a redevenit acționar majoritar la Comcereal!

Adrian Porumboiu

Constatând că tăcerea nu mai e de aur, omul de afaceri Adrian Porumboiu a organizat ieri o conferință de presă, în cadrul căreia a clarificat situația actuală a Comcereal SA Vaslui, la care grupul de firme Racova are din nou 84% din acțiuni.

“Am vrut să avem astăzi o discuție serioasă pentru că, în ultimii trei ani, s-au rostogolit în media și, în general, în tot ceea ce înseamnă informație, chiar și la nivel local, tot felul de speculații. Trebuie să țineți cont și de faptul că, de mai bine de trei ani de zile, nu am mai avut nicio ieșire în fața dumneavoastră, iar acum mă văd nevoit să vă împărtășesc câteva lucruri legate în mod deosebit de situația grupului de firme care mi-a aparținut”, așa a început Adrian Porumboiu conferința de presă pe care a organizat-o ieri, în scopul clarificării tranzacției făcute în 2015, în speță, vânzarea pachetului majoritar de acțiuni de la Comcereal SA Vaslui.

Pentru cei care “au deschis mai târziu televizoarele”, facem mențiunea că, acum aproape trei ani, Racova SA Vaslui și-a vândut participațiunile din domeniul agricol – producția vegetală (Comcereal) și de uleiuri (Ulerom) – către grupul Trans Oil, tranzacția fiind intermediată de Delta Commodity & Financial Services SA, cu sediul la Geneva – Elveția.

Omul de afaceri și-a continuat astfel prezentarea: “Departe de mine chestiuni precum mania persecuției și teoria conspirației, dar unele coincidențe, aparent nevinovate, sunt greu de explicat. În anii 2013-2014, grupul de firme Racova a intrat într-o criză financiară neplăcută, așa cum se întâmplă peste tot în lume. Fiind în joc soarta a peste 6.500 de angajați, ca să nu mai pun la socoteală și obligațiile la bugetul statului, m-am gândit la ceea ce e mai bine să fac, adică să fac toate eforturile ca să nu intre nicio firmă în insolvență. M-am gândit la vânzarea unor active sau chiar a unor societăți, în așa fel încât activitatea să continue, să fie asigurate locurile de muncă și să se plătească datoriile de la acea dată. Am angajat una dintre primele patru firme de consultanță la nivel mondial, care a căutat un cumpărător cu potențial financiar real. Vorbeam mai înainte de coincidențe. E momentul să arăt că individul care pur și simplu a jefuit clubul de fotbal FC Vaslui a vrut să jefuiască în continuare și a cerut insolvența la nouă dintre firme. În acel moment, credibilitatea mea a fost spulberată. Totul părea a fi un aranjament între mine și acea persoană. Tot atunci a apărut și acea bombă atomică, prin care un ministru al agriculturii, Daniel Constantin, împreună cu un prim-ministru, Ponta, au dat Comcereal o sancțiune de aproape 17 milioane de euro, fără notificări. Coincidență sau nu, rămâne să apreciem. Din păcate, principalul vinovat în treaba asta este subsemnatul: m-am înconjurat de oameni care ar fi trebuit să stea la mii de kilometri de mine, nicidecum să fie în preajma mea. Revenind, printre cei recomandați de firma de consultanță era și grupul Trans Oil. Printr-o altă firmă, Delta Commodity & Financial Services SA Geneva, s-au semnat memorandul de vânzare și contractul, care avea niște prevederi foarte clare: până la 30 noiembrie 2015, să se achite absolut toate datoriile firmelor, iar directorilor fostelor societăți să li se elibereze garanțiile personale. Din păcate, nu s-a rezolvat mai nimic. Ceea ce m-a deranjat și mă deranjează enorm este faptul că noii proprietari ai Comcereal, deși nu și-au respectat obligațiile contractuale față de mine, față de ceilalți creditori și față de proprietarii de terenuri date în arendă, au aruncat minciuna sfruntată că Porumboiu nu a plătit arenda”.

Marele anunț: acțiunile au revenit la vechiul proprietar!

Deși vizibil marcat de amărăciunea renunțării la o parte dintre afacerile construite cu pasiune și seriozitate, Comcereal fiind o firmă-etalon în România, Adrian Porumboiu a continuat să demonteze speculațiile apărute în spațiul public: “Vreau să spun răspicat că, în momentul în care am plecat de la conducerea firmelor, mă refer la Comcereal Vaslui și Agrocomplex Bârlad, arenda era plătită în proporție de exact 94%. Am avut o relație perfectă cu proprietarii de terenuri și acum sunt ferm convins că ea va fi reînnodată pentru că – vă spun acum în premieră – acțiunile au revenit la vechiul proprietar! Așadar, Racova SA este proprietara a 84% din Comcereal! S-a făcut deja adresă la Ministerul Agriculturii și la APIA ca subvenția agricolă pe 2017 să nu mai plece prin nu știu ce unghere întunecate, iar banii, prin lichidatorul judiciar, să ajungă la cei care au de încasat arenda. În acești trei ani, s-au lucrat terenurile ca în 1907, astfel că societățile sunt aproape fără excepție în insolvență. Asta au făcut cumpărătorii! Nu puteți ști cum este să vezi suprafețe pentru care eu și colaboratorii mei am tras cât am putut ca să facem una dintre cele mai mari exploatații agricole din Europa! A fost o muncă titanică, iar indivizii aștia și-au bătut joc! Am reușit să smulgem Comcerealul din ghearele lor, ei veniseră numai la jumulit”.

În final, a apărut și o rază de soare.

“Există o variantă prin care, cel puțin la producția vegetală, lucrurile să poată să se închege în așa fel încât, pe de o parte, proprietarii terenurilor să-și primească drepturile, iar pe de altă parte, să se lucreze terenurile așa cum trebuie. Sper ca Ministerul Agriculturii și APIA să înțeleagă momentul mai mult decât dificil, iar banii din subvenții să ajungă unde trebuie”, a încheiat Adrian Porumboiu.

Basarabeanul din… Sharjah

Poate vă întrebați cum a fost posibil ca niște firme serioase și sute de bieți țărani din județul Vaslui să cadă victime unor indivizi fără nimic sfânt? Delta Commodity & Financial Services (DCFS) este o societate înființată în 2008, la Geneva, cu scopul de a administra grupul de firme Trans-Oil, cea mai mare afacere cu cereale din Republica Moldova. Conform memorandumului încheiat cu Racova SA Vaslui, așa-zișii elvețieni și-au asumat obligația să plătească datoriile înregistrate. DCFS l-a avut ca garant în tranzacție pe Vazha Dzhashi (51 de ani), deținător al cetățeniilor rusă, moldovenească și americană, care mai apare în acte cu numele de Vaja Jhashi.

După tranzacție, respectivul a făcut o inginerie financiară. Printr-o firmă înregistrată în Luxemburg, Trans-Oil Enterprise Holding, a cumpărat o parte din datoriile înregistrate de firmele vasluiene, sens în care a împrumutat mai multe milioane de euro. Banii au venit de la firme înregistrate în paradisuri fiscale. De exemplu, în octombrie 2015, Trans-Oil Enterprise Holding a primit, cu titlu de împrumut, suma de 30 de milioane de dolari de la Palanca Limited, un offshore înregistrat Insulele Virgine Britanice. Din acești bani a cumpărat de la Banca Comercială Română (BCR) o creanță de aproximativ 45 de milioane de dolari cu suma de 25 de milioane de dolari. La un an distanță, DCFS a vândut aproape tot către o firmă înregistrată în Emiratele Arabe – Babylon Overseas, fondată cu nici patru luni înainte de tranzacție în emiratul Sharjah, un paradis fiscal opac. Fondatorul este un alt basarabean, Ghenadie Ostrovețchi, care are dublă legătură cu grupul Trans-Oil: asociat la fabrica de ulei „Floarea Soarelui” din Bălți, iar soția lui, Stela Ostrovețchi, este directoarea acestei unități care face parte din grupul Trans-Oil. În martie anul trecut, Ghenadie Ostrovețchi a fost înlocuit de un anume Muahammad Imran Abbasi.

Potrivit lui Valeriu Cojocaru, directorul pus de Trans Oil la Comcereal Vaslui, Abbasi ar fi un partener de afaceri de-al lui Vazha Dzhashi, de la care ar fi luat bani cu împrumut: „În momentul în care de la persoana X (Muahammad Imran Abbasi – n.r.) s-au luat niște bani, i-au fost garantate acțiunile, așa că el a devenit, în locul lui Ostrovețchi, acționar majoritar la Babylon Overseas”.

În ceea ce-l privește pe Vazha Dzhashi, de trei ani, acesta tace mai ceva ca partizanii prinși de nemți în Al Doilea Război Mondial…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − fourteen =