Datele Direcției Județene de Statistică nu arată bine deloc: Vasluiul a rămas de căruță

Diferența între nivelul de trai al vasluienilor și al celorlalți români se adâncește. Județul nostru este pe locul 35 la nivel național în clasamentul celor mai profitabile firme. În privința cifrei de afaceri totale, Vasluiul, cu 1,1 miliarde de euro, este pe ultimul loc în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (la egalitate cu Botoșaniul) și pe penultimul loc la nivel național (la egalitate cu Botoșani, Caraș-Severin și Giurgiu), înaintea Mehedințiului.

Și în acest an, județul Vaslui rămâne etalonul sărăciei din România, dacă ar fi să ne luăm după lefurile înregistrate oficial. Din păcate, omul de rând nu se poate bucura deloc de majorările salariale de anul trecut, de care au beneficiat mai ales bugetarii, fiindcă prețurile la carburanți și la multe produse alimentare au tot crescut, de parcă am fi plătiți cu mii de euro lunar… Guvernanții cu o mână au dat și cu alta au luat!

Astfel, conform datelor primite de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vaslui, în prima lună a anului, câștigul salarial mediu net a fost de 1.979 de lei. Cele mai consistente remunerații s-au încasat în servicii – 2.144 de lei, față de 2.007 lei în ianuarie 2017. Locul doi în top este ocupat de industrie și construcții, cu un câștig salarial mediu net de 1.705 de lei, cu 270 de lei mai mare decât în perioada similară a anului trecut. În agricultură, silvicultură și pescuit, au fost cele mai mici lefuri, respectiv de 1.625 de lei în medie, față de 1.306 lei în 2017.

Așa se face că Vasluiul se menține de mult timp printre județele în care se câștigă cele mai mici salarii din țară, înregistrând una dintre cele mai mici creșteri de venituri, în valoare absolută, în decursul ultimului an.

Dacă ne referim la efectivul de salariați, aceștia erau în număr de 55.361, cu 1.512 mai mulți decât în ianuarie 2017. Din numărul total, 33.147 erau angajați în servicii, cu 905 mai mulți decât în 2017. Urmează industria și construcțiile – 19.078 de lucători, cu 521 mai mulți față de anul trecut. La polul opus, în agricultură, silvicultură și pescuit erau cei mai puțini angajați, respectiv 3.136, față de 3.050 în perioada similară a lui 2017.

Cu șomajul stăm ceva mai bine, fiind înregistrați oficial 13.570 de șomeri, cu 3.136 mai puțini decât anul trecut.

Patroni care… n-au ce pune pe masă

Cam așa stau lucrurile în ceea ce privește forța de muncă. Din păcate, în zona noastră, nici dacă ai firma ta nu înseamnă neapărat că stai bine cu banii. Statisticile arată că un patron din trei este restant cu plata facturilor la întreținere sau a ratelor, iar o parte dintre ei recunosc că nici măcar nu-și permit să circule zilnic cu mașina.

Institutul Național de Statistică (INS) a realizat un studiu ale cărui rezultate ne fac să vedem cu alți ochi postura de întreprinzător privat. Aproape jumătate (45,8%) dintre gospodăriile conduse de oamenii de afaceri se confruntă cu dificultăți mari și foarte mari în acoperirea cheltuielilor curente, 40% dintre ei nu-și pot acoperi la timp cheltuielile legate de locuință sau de ratele bancare, 57,6% recunosc că nu și-au permis anul trecut o săptămână de vacanță, în timp ce pentru 16,3% mersul zilnic cu mașina este un lux.

INS mai arată că oamenii de afaceri locuiesc, în general, confortabil. Aproape 30% dintre ei au o casă, dar 26,7% nu au o baie dotată adecvat, 2,9% nu-și permit să aibă și telefon fix și mobil, iar 17,7% nu au computer la domiciliu.

De altfel, Vasluiul este pe locul 35 la nivel național în clasamentul județelor cu cele mai profitabile firme. Informația care, poate, șochează este că dintre agenții economici vasluieni, doar 4,35% au înregistrat profit. Nimicitor de-a dreptul este că județul nostru este, totuși, peste media pe țară, care atestă că doar 4% dintre firmele din România fac profit! Ce-i drept, topul se referă doar la companiile care au cel puțin doi ani vechime, nu au datorii la bugetul de stat, iar cifra de afaceri este de peste 100.000 de lei, conform unui studiu realizat de CreditInfo.

Se mai constată că, în privința cifrei de afaceri totale, județul nostru, cu 1,1 miliarde de euro, este pe ultimul loc în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (la egalitate cu Botoșaniul) și pe penultimul loc la nivel național (la egalitate cu Botoșani, Caraș-Severin și Giurgiu), înaintea Mehedințiului.

Mai trebuie spus că, în județul nostru, principala activitate economică este comerțul, cu o pondere de 50% din cifra de afaceri, urmat de industria prelucrătoare – 26% și de construcții – 7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × five =