Începe sezonul mușcăturilor de căpușă!

Faptul că am descoperit că o căpușă ne-a mușcat nu înseamnă automat că am și contractat boala Lyme, ne liniștesc medicii. Este recomandată scoaterea căpușei în urma unui consult medical, nu acasă, în mod improvizat.

Temperaturile crescute care ne-au întâmpinat în aceste zile grăbesc și venirea sezonului bolii Lyme, afecțiune cunoscută în mod popular drept “boala cu 1.000 de fețe”. Pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire trebuie să respectăm o serie de reguli, ne recomandă specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Boala Lyme este provocată de o bacterie ce face parte din familia Spirochetaceae, care este răspândită prin mușcătura unei căpușe, dacă aceasta este purtătoare. Pătrunzând sub piele, se produce și infectarea gazdei.

“Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei. Statistic, doar o cincime dintre persoanele mușcate riscă să se și îmbolnăvească de boala Lyme. Boala se manifestă în mai multe etape. Primul stadiu este caracterizat de apariția unei pete roșii, care se extinde sub formă de inele, în jurul mușcăturii. În a doua etapă, petele roșii devin vizibile pe mai multe zone ale corpului. În același timp, apar manifestări neurologice, cardio-vasculare sau articulare. Dacă primele două stadii reprezintă faze precoce ale infecției, cel de-al treilea reprezintă deja o infecție cronicizată. Nu este obligatoriu ca boala să evolueze în toate cele trei etape. Uneori, infecția se poate opri la nivelul primului stadiu sau se poate manifesta vizibil abia din al doilea stadiu”, explică reprezentanții DSP Vaslui.

Boala Lyme ajunsă în fază cronică se poate manifesta și la câteva luni sau ani de la momentul mușcăturii. Din acest motiv, medicul poate avea dificultăți în a depista adevărata cauză a respectivelor simptome.

Fiind o afecțiune provocată de o bacterie, tratamentul bolii Lyme se realizează pe bază de antibiotice. Dacă, în primele două etape, tratamentul este relativ simplu, când boala se cronicizează, terapia devine mult mai complicată, medicamentele putând avea efecte toxice asupra organismului pacientului.

Cum putem evita mușcăturile de căpușe?

De regulă, oamenii sunt mușcați de căpușe în momentul în care se află la iarbă verde sau în parc. De asemenea, silvicultorii, agricultorii, lucrătorii de căi ferate, dar și cei care lucrează la amenajarea spațiilor verzi se numără printre cei mai expuși.

În consecință, este recomandat să mergem pe cărări și nu pe spațiile înfrunzite sau pe cele cu iarbă. Dacă totuși mergem în astfel de zone, cel mai bine să purtăm încălțăminte înaltă, pantaloni lungi, cămăși cu mâneci lungi și guler și pălărie. Este de preferat ca îmbrăcămintea să fie cât mai deschisă la culoare, pentru a putea observa mai ușor eventualele căpușe.

Cum se scoate căpușa?

Cele mai multe cazuri de infectare cu bacteria care provoacă boala Lyme se produc în momentul în care căpușa este smulsă din piele în mod necorespunzător, iar capul rămâne încă înfipt. Căpușele fixate în piele se îndepărtează cu ajutorul unei pensete aplicate cât mai aproape de piele; insectele nu se zdrobesc, răsucesc, smulg, storc și nu se apucă cu mâna neprotejată.

După ce căpușa a fost îndepărtată, zona se spală cu apă și săpun și se dezinfectează cu alcool. Locul trebuie controlat o lună pentru a surprinde apariția eventualelor pete roșii.

“Este recomandată scoaterea căpușei într-un serviciu specializat de chirurgie sau într-o unitate de urgențe. Astfel, nu riscăm să ne infectăm cu această bacterie”, concluzionează medicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 4 =