Noi lucrări edilitare în Bârlad: Începe asfaltarea a patru străzi din cartierul Gară

Primarul Dumitru Boroș a semnat ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare a străzilor Doctor Bogdan Bagdasar, Bicaz, Ioan Vodă și Poșta Veche, finanțate prin PNDL 2.

În noiembrie 2017, consilierii bârlădeni votau pe repede înainte o inițiativă ce viza „aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului «Asfaltare străzi în Zona Gării (str. Doctor Bogdan Bagdasar, str. Bicaz, str. Ioan Vodă și str. Poșta Veche)», în vederea finanțării prin Programul Național de Dezvoltare Locală”. Așa cum le-a explicat chiar secretarul municipiului, Cătălin Haret, urgența aprobării proiectului a fost motivată de faptul că, exact în ziua votului (21 noiembrie), documentația trebuia trimisă la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru a nu risca pierderea finanțării.

În cazul celor patru străzi situate în Zona Gării, în speță Bicaz, Ioan Vodă, Doctor Bogdan Bagdasar și Poșta Veche, valoarea totală a investiției, așa cum a fost votată de consilieri, se ridică la 500.848 de lei. Din total, 14.400 de lei reprezintă TVA 20%, 480.189 de lei TVA 19% și 6.259 de lei sunt cheltuieli nepurtătoare de TVA. Sursele de finanțare sunt bugetul de stat (475.429 de lei) și bugetul local (25.419 lei). Însă, cum municipalitatea a demarat lucrările de asfaltare înainte ca Ministerul Dezvoltării să publice lista proiectelor ce urmau să fie finanțate prin PNDL 2 (2017-2020), pentru restul de lucrări ce mai sunt de executat, cheltuielile de la bugetul de stat se ridică la 475.429 de lei, iar cele de la bugetul local la 7.787,91 lei.

Ieri, primarul Dumitru Boroș a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat că, în două-trei zile, ar trebui să înceapă lucrările de asfaltare: „Am semnat ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare pe 30 martie, pentru străzile Bicaz, Ioan Vodă, Doctor Bogdan Bagdasar și Poșta Veche. Vorbim de o lucrare de 448.000 de lei, bani care nu sunt de la bugetul local. Se va intra la asfaltare și, acolo unde sunt posibilități, se vor face și trotuare. Acum urmează predarea amplasamentului. Firma care a câștgat licitația este SC Transmir SRL”.

Trebuie spus că arterele însumează o suprafață de 3.515 metri pătrați, din care str. Poșta Veche – 988 de metri pătrați, o lungime de 179 de metri liniari și o lățime de 5,5 metri, str. Ioan Vodă – 1.380 de metri pătrați, o lungime de 226 de metri liniari și o lățime de cinci metri, str. Doctor Bogdan Bagdasar – 685 de metri pătrați, o lungime de 137 de metri liniari și o lățime de cinci metri, iar str. Bicaz – 462 de metri pătrați, o lungime de 136 de metri liniari și o lățime de trei metri pe o distanță de 100 de metri, respectiv de 4,5 metri pe restul de 36 de metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =