Paștele Blajinilor, la Vaslui: Sărbătoarea celor adormiți

În fiecare an, ziua de luni a primei săptămâni de după Paște este dedicată sufletului morților, prilej cu care aparținătorii mormintelor vin în cimitire și aduc ofrande (împart pomeni) pentru cei plecați dintre noi, iar preoții fac slujbe la căpătâiul celor adormiți. Mii de vasluieni au comemorat astfel Paștele Blajinilor.

Ieri, ortodocșii au sărbătorit Paștele Morților sau, cum este cunoscut în popor, Paștele Blajinilor. În județul nostru, mii de credincioși s-au pregătit zile la rând pentru acest eveniment. Au curățat mormintele, au spălat crucile și pietrele funerare, au umplut glastrele cu apă, ghivecele cu pământ, au adus flori pentru plantat etc. Sâmbătă, oamenii au mers la cimitire doar să pregătească mormintele pentru ca, a doua zi (Duminica Tomii) și ieri, însoțiți de preoți și încărcați cu pomeni, să revină la mormântul celor dragi.

Credincioșii au adus ieri cu ei ouă roșii, bucăți de cozonac și flori. Oamenii veniseră să dea de pomană de sufletul celor dragi, iar acolo s-au întâlnit cu rude, prieteni, cunoștințe etc. Forfota a început de la primele ore ale zilei, iar cei care au profitat cel mai mult de această sărbătoare creștinească au fost, ca de obicei, cerșetorii, aleile cimitirelor din orașe fiind mai mult decât ticsite de cei care stăteau cu mâinile întinse, în speranța că la sfârșit își vor asigura hrana pentru zilele următoare.

Încet-încet, pe la porți au apărut și vânzătorii de flori: garoafe, narcise, liliac, crizanteme, toate la preț de „super-ofertă”, adică, în mod evident, mai scumpe ca de obicei. A fost o zi binecuvântată pentru ei, cele mai solicitate buchete fiind cele cu plante primăvăratice. Deși vremea a fost cam închisă, rudele și prietenii celor înmormântați au petrecut minute bune la căpătâiul celor adormiți, au aprins candele și au umplut vazele cu flori proaspete.

Unii credincioși au preferat să întindă mese direct peste morminte, unde au mâncat în memoria celor ce au trecut în lumea drepților și, ca să fie împăcați cu ei înșiși, au chemat preoți care să slujească pentru cei decedați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 3 =