Soluția secțiilor modulare, neagreată de Ministerul Sănătății: Spitalul Bârlad va avea clădire de 10 milioane de euro!

Deși primarul Dumitru Boroș spera că oficialii Ministerului Sănătății vor fi de acord cu amenajarea unui spital modular pentru mutarea secțiilor Boli Infecțioase, Pneumologie și Psihiatrie din cadrul spitalului bârlădean, răspunsul a fost categoric: „Exclus!”. În consecință, acum se merge pe ideea construirii unui corp nou de clădire, zilele trecute fiind alocați bani pentru actualizarea studiului de fezabilitate.

Acum câteva săptămâni, primarul Bârladului, Dumitru Boroș, anunța că singura soluție găsită pentru ca Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” să nu fie închis din cauza secțiilor problemă (Boli Infecțioase, Psihiatrie, Pneumologie Acuți, Pneumologie Cronici și TBC) era amenajarea unui spital modular. Ar fi fost ceva în genul containerelor speciale amenajate în parcarea unității și în care s-a mutat personalul administrativ. Mai ales că, susținea primarul, niciunul dintre demersurile făcute pentru obținerea de fonduri nu s-a soldat cu succes, în condițiile în care pentru reabilitarea Pavilionului TBC și secției Boli Infecțioase ar fi nevoie de 5,5 milioane de euro, bani de care bugetul local nu dispune.

Edilul șef a solicitat acordul oficialilor Ministerului Sănătății pentru amenajarea spitalului modular și, chiar înainte de Paște, a primit și răspunsul: „Exclus!”. Vestea a fost dată consilierilor locali săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe extraordinare.

Primarul Dumitru Boroș

„În preajma Sărbătorilor Pascale, ne-am deplasat la Ministerul Sănătății pentru a discuta problemele legate de funcționarea celor trei secții ale spitalului. Am fost însoțit de domnul deputat Solomon. Ni s-a dat următorul răspuns: «Cu module, exclus!». Deci, nu putem funcționa în acele module. Am mai discutat despre arierate și despre construirea unui corp de spital nou. Pentru a realiza acest lucru, ne trebuie niște documente, în speță studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Ni s-au cerut la urgență, iar acum ne trebuie bani ca să realizăm documentația. Așa că am luat de la containerele speciale, pentru care se alocaseră câte 1,8 milioane de lei, suma de 45.500 de lei. Avem foarte puțin timp la dispoziție și asta e suma solicitată de cel care va realiza actualizarea documentației. De la minister, am înțeles că s-au făcut niște economii la Programul Operațional Infrastructura Mare, care vor fi trecute la Programul Operațional Sectorial, iar banii vor fi folosiți pentru a se realiza mai multe spitale municipale. Vrem să fim printre primii care vor profita, ca să construim un corp ce va deservi secțiile Boli Infecțioase, Pneumologie și Psihiatrie. Această soluție depinde de o decizie de la Bruxelles, pe care o vor lua decidenții în urma unei deplasări a ministrului sănătății. Banii pentru construcție vor fi europeni. Dacă se va decide, suntem și noi acolo, în prima linie. Noul corp de clădire ar urma să aibă 220 de paturi, iar investiția se ridică la circa zece milioane de euro”, le-a explicat primarul Boroș celor 15 consilieri prezenți.

După discuții, toți au fost de acord cu respectiva rectificare bugetară, în urma căreia din suma de 1,8 milioane de lei alocată în martie pentru achiziționarea și amenajarea de containere speciale pentru secția Boli Infecțioase s-au luat 45.500 de lei pentru actualizarea studiului de fezabilitate.

Trebuie spus că în conformitate cu Planul Cadru de Conformare, aprobat în octombrie 2017 de consilierii bârlădeni, Consiliul Local are termen până pe 30 iunie 2018 să decidă în privința variantei 1 – relocarea secției Boli Infecțioase și a Pavilionului TBC în Pavilionul Expozițional al Centrului de Afaceri „Tutova”, a variantei 2 – consolidarea/modernizarea locației existente și a variantei 3 – construirea unei locații noi (parter ^ șase etaje). Odată aprobată una dintre variante, executivul local va trebui ca până pe 31 octombrie 2018 să aibă gata studiul de fezabilitate și până pe 31 decembrie 2018 – proiectul de execuție, urmând ca pe 15 aprilie 2019 să demareze procedura de licitație și lucrările propriu-zise, care trebuie finalizate pe 31 decembrie 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 12 =