Lideri pe invers: De ce suntem cei mai săraci din UE?

Merită vasluienii un astfel de loc? Sigur că nu, pentru că știu foarte bine situația și eforturile care se fac și există și soluții pentru ca județul să nu mai fie în această situație. E nevoie de investiții în proiecte mari, de anvergură”, declară Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Potrivit unui studiu recent, județul Vaslui are cea mai săracă populație din Uniunea Europeană (UE), astfel că s-ar impune o mai bună folosire a fondurilor europene, precum și a resurselor proprii. Datele Oficiului European de Statistică arată că, luând în calcul produsul intern brut pe cap de locuitor în funcție de puterea de cumpărare, vasluienii sunt cei mai amărâți, cu o valoare a indicatorului menționat de numai 20% din media spațiului comunitar.

Ionel Constantin

“Acest lucru nu este o noutate, în ciuda eforturilor de a reduce acest decalaj. Situația are cauze complexe, unele fiind reprezentate de puținele resurse naturale de care dispune județul. O altă cauză, de acum cronică, o reprezintă lipsa investițiilor masive în infrastructură, lucru care face ca Vasluiul să fie destul de izolat pe harta comercială a României. Merită vasluienii un astfel de loc? Sigur că nu, pentru că știu foarte bine situația și eforturile care se fac și există și soluții pentru ca județul să nu mai fie în această situație. Locul codaș în statisticile europene nu este dat de lipsa de acțiune la nivel local, ci de o continuă amânare la nivel central a proiectelor care privesc Vasluiul”, a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui.

Reprezentantul mediului de afaceri afirmă că județul nostru a dovedit că știe să folosească fondurile europene care îi sunt puse la dispoziție, lucru dovedit de rata mare de absorbție a acestora: “Acum vreo doi ani, Vasluiul ocupa locul 5 în ierarhia națională în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. În urma proiectelor depuse și aprobate de forurile UE, județul Vaslui a câștigat în ultimii ani peste 300 de milioane de euro. Aici sunt cuprinse și fondurile care se alocă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, care a adus în județ 66 de milioane de euro, și Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Numai prin Programul Operațional Regional, județul Vaslui a atras peste 150 de milioane de euro”.

Potrivit președintelui CCIA Vaslui, problema cea mai mare rămâne lipsa unei infrastructuri moderne rutiere și feroviare: “În lipsa resurselor naturale, o regiune se poate dezvolta folosindu-le la maximum pe cele umane sau încurajând domenii care aduc plus-valoare, cum ar fi turismul. Dar e greu să te dezvolți în această direcție, când în județul Vaslui putem vorbi de puține obiective amenajate adecvat. E nevoie de investiții în proiecte mari, de anvergură. La fiecare întâlnire pe care am avut-o cu trimișii unor țări din UE și nu numai, am încercat să deschidem județul spre exterior. Există oportunități de afaceri în această zonă, care trebuie dezvoltate. Pe de altă parte, la nivelul administrației locale, purtăm discuții cu reprezentanții Consiliului Județean și ai Primăriei Vaslui pentru a se acorda diverse facilități pentru investitori. De asemenea, trebuie să ne cunoaștem interesul local mult mai bine în cadrul regiunii Nord-Est și să promovăm mai bine interesul regiunii Nord-Est la nivel național”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 2 =