”Am observat foarte multe lucruri frumoase la Vaslui”: Ambasadorul din Belarus, tentat de agricultura vasluiană

Ambasadorul Republicii Belarus la București, Andrei Grinkevici

Autoritățile locale s-au întâlnit ieri cu ambasadorul Republicii Belarus la București, Andrei Grinkevici, pentru a găsi oportunități de cooperare în domeniile economic, cultural și sportiv. Excelența Sa a declarat că bielorușii sunt interesați de fructele și vinul din Vaslui.

Pentru a doua oară în mai puțin de un an, Excelența Sa, Andrei Grinkevici, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus la București, a fost prezent, ieri, în Vaslui, la invitația președintelui Consiliului Județean (CJ), Dumitru Buzatu.

“L-am invitat în speranța dezvoltării unor relații între agenții economici, între regiunile și țările noastre. Relațiile economice importante Belarusul le are cu Uniunea Europeană, nu cu partea estică. Există multă disponibilitate pentru cooperare, există nevoi comune. Vom putea să dialogăm despre oportunitățile din această zonă”, a declarat Dumitru Buzatu.

În prezența prefectului Eduard-Andrei Popica, subprefectului Mircea Gologan, primarului municipiului – Vasile Pavăl și a președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) – Ionel Constantin, ambasadorul și-a prezentat intenția de a contribui la înfrățirea județului nostru cu o regiune din țara pe care o reprezintă: ”Am observat foarte multe lucruri frumoase la Vaslui și sunt dispus să inițiez, să asist și să dezvolt relațiile județului cu Belarus, atât din punct de vedere economic, cât și cultural, turistic, în domeniul educației, sănătății. Dacă ar fi să spun câteva cuvinte despre Republica Belarus, aș spune că reușim să asigurăm din agricultură tot necesarul populației. În Belarus producem camioane, autobuze, troleibuze și cel puțin zece orașe mari din România folosesc autobuze realizate de noi. Avem o piața internă foarte bună și pentru producția de echipamente de bucătărie, dar și în domeniul IT. Am ținut să detaliez toate acestea pentru că România se află în topul celor zece țări cu care Belarus întreține cele mai bune relații de schimburi comerciale. Am venit în județul Vaslui pentru a vă propune un acord inter-regional. Doresc să inițiem primii pași în acest scop”.

Prefectul Eduard-Andrei Popica a subliniat că Vasluiul este deschis pentru semnarea de parteneriate pentru dezvoltare: ”Azi am aflat lucruri noi despre Belarus. Suntem interesați de orice colaborare cu o regiune din Belarus, mai ales în domeniul agricol, care are o amprentă importantă la nivelul județului. Se pot iniția schimburi comerciale, concomitent cu atragerea de investitori. Suntem o poartă de intrare în Uniunea Europeană și interesați de o bună colaborare cu Belarus”.

“Mă bucur că participăm la această întâlnire pe care mi-aș fi dorit să o organizăm mult mai temeinic. Este rodul, locul și responsabilitatea CCIA din oricare județ al țării. Oamenii de afaceri sunt partenerii noștri direcți și avem resposabilitatea să îi apropiem și să intermediem în relația cu administrația publică locală și cu alte administrații de pe glob. Am spus aceste lucruri pentru că în sală nu sunt atât de mulți oameni de afaceri câți ne-am fi dorit. În al doilea rând, a fost restrictivă și invitația adresată de Excelența Sa. În Topul Firmelor veți regăsi, dintre cele 1.751 de societăți care au intrat efectiv în catalog în urma rezultatelor economice și financiare, 1.070 care se regăsesc pe primele zece locuri în diverse domenii. Vă aflați într-un județ care efectiv trăiește din ceea ce dezvoltă oamenii de afaceri. În primul rând, ar fi nevoie de o bază de date comună româno-belarusă pentru a cunoaște oportunitățile de afaceri la zi, atât cele investiționale, cât și cele producătoare de servicii și bunuri necesare în ambele țări. De asemenea, bine ar fi să avem, la început de an sau la final de an, pentru anul următor, agenda forumurilor, târgurilor și expozițiilor din cele două țări. Poate nu în ultimul rând, trebuie să organizăm împreună misiuni economice. În județul Vaslui veți găsi cei mai mari producători de rulmenți din România, precum și firme reprezentative pentru industria de confecții, a aparatelor de măsură și control și cea alimentară. Suntem printre marii exportatori de vinuri la nivel european și cei mai mari exportatori de carne și produse din carne, atât refrigerată, cât și ambalată”, a menționat Ionel Constantin.

La final, Excelența Sa a avut o întrevedere cu autoritățile locale din municipiul Huși, a vizitat Episcopia Hușilor și Cramele Averești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + three =