Angajații de la Drumuri Naționale, nevoiți să strângă tone de deșeuri: Bomba cu ceas a gunoiului aruncat la întâmplare

Resturile menajere aruncate de cetățeni la margine de drum par a reprezenta o problemă greu de rezolvat în județul nostru. Mulți fac așa nu pentru că nu au unde să ducă gunoiul, ci pentru că nu-i costă nimic…

Având în vedere că, în ultima perioadă, se constată amplificarea fenomenului abandonării gunoiului menajer la marginea multor localități, Lucian Radu, șeful secției Bârlad a Direcției Regionale de Drumuri Naționale (DRDP) Iași, a cerut sprijinul Instituției Prefectului Vaslui pentru identificarea persoanelor vinovate. Ca urmare, ieri, prefectul Eduard-Andrei Popica a convocat o întâlnire la care au fost invitați să participe reprezentanții Secției de Drumuri Naționale (SDN) Bârlad, Inspectoratului de Poliție al Județului – Serviciul Rutier, Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului și ai Consiliului Județean (CJ).

Lucian Radu a început prin a sublinia că angajații SDN Bârlad sunt nevoiți să strângă tone de deșeuri de pe acostamentele arterelor rutiere și din parcările amenajate, în ciuda faptului că acestea sunt echipate cu coșuri de gunoi: ”Astfel de situații întâlnim zilnic. Săptămânal, ridicăm sute de kilograme de deșeuri. Lipsa de civilizație depășește puterea noastră de intervenție. Găsim de la pamperși până la resturi alimentare abandonate de vasluienii care fac naveta. Îi suspectăm și pe locuitorii caselor din vecinătatea drumurilor naționale, care aruncă gunoaie cu sacii. Cerem sprijinul Poliției și Gărzii de Mediu pentru depistarea și sancționarea celor care încalcă normele de mediu”.

”Situația nu e de câteva luni, ci din 2009 și va persista până când vom deschide platforma ecologică de la Roșiești. Am identificat operatorii economici sau persoanele fizice care au aruncat aceste deșeuri și am aplicat sancțiuni, însă lipsa bunului simț și a unei minime educații provoacă mari neplăceri participanților la trafic, aducând totodată prejudicii grave mediului înconjurător”, a menționat Cristian Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

”Fac un apel la bunul simț al partici­panților la trafic și al localnicilor”

Situația din mediul urban este ceva mai bună, asta și datorită implicării Poliției Locale. Potrivit Legii nr. 155/2010, instituția are ca atribuții în domeniul protecției mediului să controleze respectarea condițiilor de ridicare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și industriale, precum și să verifice ridicarea deșeurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare, în conformitate cu graficele stabilite. În restul județului însă e jale!

Ciprian Trifan, vicepreședinte al CJ, a anunțat că, imediat ce groapa ecologică de la Roșiești va deveni funcțională, va fi demarată o amplă acțiune de igienizare a județului, cu implicarea tuturor comunităților: ”Avem promisiunea operatorului care administrează platforma că în 30 de zile va primi toate avizele de funcționare, după care vrem să strângem toate gunoaiele abandonate în locuri nepermise. Ulterior, Garda de Mediu și Poliția vor trece la sancționarea celor care transformă acostamentele drumurilor naționale și județene în depozite de gunoi”.

Prefectul Eduard-Andrei Popica a concluzionat că este nevoie de colaborarea tuturor cetățenilor pentru ca deșeurile să nu mai fie aruncate la întâmplare: ”Fac un apel la bunul simț al partici­panților la trafic și al localnicilor pentru a nu mai confunda drumurile naționale cu un coș de gunoi, iar administratorul drumurilor naționale să gestioneze cât mai bine fenomenul până când va deveni funcțională platforma ecologică de la Roșiești. Ulterior, dacă vor apărea din nou astfel de situații, vom fi nevoiți să recurgem și la aplicarea de amenzi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − three =