Două ședințe într-o săptămână! Birurile hușenilor pe anul viitor, stabilite joi

Aleșii locali hușeni au fost convocați de două ori în această săptămână. Prima întâlnire are loc astăzi, de la ora 8, iar cea de-a doua, joi, 26 aprilie. Unul dintre cele mai importante subiecte se referă la stabilirea taxelor și impozitelor locale pe anul viitor.

Aleșii locali hușeni se vor întâlni, în această săptămână, de două ori. Prima întâlnire are loc astăzi, la ora 8, când primarul Ioan Ciupilan i-a convocat pe consilieri într-o ședință extraordinară care are pe ordinea de zi trei subiecte. Primul se referă la stabilirea președintelui de ședințe pe această lună.

Cel de-al doilea vizează societatea Parcuri Verzi SRL. Concret, aleșii sunt chemați să-și dea votul pe “proiectul de hotărâre privind completarea obiectului de activitate al societății cu “transporturi urbane, suburbane și metropolitane” și schimbarea denumirii în SC Parcuri Verzi & Urban Trans SRL Huși.

Ultimul punct se referă la modificarea și completarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului.

Cea de-a doua întâlnire va avea loc joi, 26 aprilie, de la ora 15, când Consiliul Local (CL) a fost convocat în ședința ordinară pe această lună. Aleșii vor avea de analizat și votat 31 de puncte, cu tot cu “Diverse”.

Printre cele mai importante subiecte ce vor intra în dezbatere se numără cel privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pe anul viitor, aprobarea cuantumului taxei de concesionare loc de înhumare și a taxelor ce se vor utiliza pentru serviciile funerare practicate în cimitirele aflate în administrarea CL Huși, a tarifelor utilizate la Centrul Public de Desfacere, a taxei speciale de salubrizare, a altor taxe speciale, a tarifelor de bază lunare pentru închirierea terenurilor și spațiilor din domeniul public și privat al orașului, precum și a taxei de concesionare a terenurilor.

Tot în ședința de joi, aleșii vor avea în dosare două proiecte de hotărâre privind rectificarea bugetului local și a bugetului instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii – etapa aprilie 2018. Tot joi ar urma să fie stabilite “normele și responsabilitățile ce revin instituțiilor publice, agenților economici, celorlalte persoane juridice și cetățenilor pentru instalarea unui climat de ordine, curățenie, disciplină și gospodărire a municipiului, precum și constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții”.

Modificări la taxele și impozitele pe anul viitor

Potrivit proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, anul viitor ar urma să crească unele biruri, în timp ce altele vor rămâne la nivelul de acum. Astfel, la “Cotele de impozitare pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri” există unele creșteri. De exemplu, cota pentru persoane fizice – clădiri rezidențiale și clădiri anexă ar urma să crească la 0,11% asupra valorii impozabile a clădirii, în prezent fiind în vigoare o cotă de 0,08%. O altă creștere este la cota pentru persoane fizice – clădiri nerezidențiale, pentru anul viitor fiind propusă o taxare de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii, în prezent aceasta fiind de 1,28%.

Totodată, cota pentru persoane juridice – clădiri rezidențiale ar urma să fie de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, în prezent aceasta fiind de 0,1%. La clădiri nerezidențiale, taxa va fi de 1,3%, față de 1,28% acum.

În cazul impozitului pe mijloacele de transport, sunt prevăzute creșteri la autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001-2.600 de centimetri cubi – de la 72 de lei, la 73 de lei, la autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.601-3.000 de centimetri cubi – de la 144 de lei, la 146 de lei, și la autoturismele cu capacitatea cilindrică peste 3.001 centimetri cubi, de la 290 de lei, la 294 de lei.

Și divorțul ar urma să coste mai mult, taxa pentru procedura pe cale administrativă ajungând la 507 lei, față de 500 de lei în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × five =