Lucrări edilitare la Bârlad: Extinderea canalizării în Munteni și Podeni, aproape gata

După ce, la finele lui octombrie, 18 dintre cele 73 de străzi din cartierele bârlădene Munteni și Podeni incluse în proiectul ce vizează extinderea canalizării menajere erau deja racordate la rețeaua orașului, cât de curând, alte 13 străzi vor păși în secolul XXI. Întreaga investiție va fi gata în februarie 2019.

Lucrările la una dintre cele mai așteptate investiții din Bârlad, respectiv extinderea rețelei de canalizare menajeră în Munteni și Podeni – cele mai vechi cartiere din oraș, au început în februarie 2017, constructorul care a câștigat licitația fiind SC Instal Service Technology SRL. Încă de la început, s-a stabilit să se lucreze cu patru-cinci echipe, astfel încât să se acopere mai multe străzi odată. Și, în ciuda numeroaselor probleme găsite pe teren și care au dus la decalări de termene, muncitorii s-au pus serios pe treabă, astfel că, la finele lui octombrie, lucrările pe 18 dintre cele 73 de străzi erau deja finalizate, recepționate și chiar date în folosință.

După zeci de ani de așteptare, 400 dintre cele 2.400 de familii care locuiesc pe străzile incluse în proiect se puteau bucura, în sfârșit, de avantajele canalizării menajere. Cele 18 străzi finalizate erau: Bistriței, 1877, Cloșca, Fundătura Cloșca, Costache Conache, Crișan, Horia, Petru Maior, Olteniei, Puișor, Revoluției, Gheorghe Șincai, Tinereții și Turda, din cartierul Munteni, Anastasie Panu, Fundătura Traian 2, Fundătura Traian 4 și Fundătura Alexandru Vlahuță 2, din cartierul Podeni.

La acel moment, funcționarii primăriei – Serviciul Tehnic, Investiții, Licitații și Contracte de Achiziții Publice spuneau că se lucra pe străzile Principatele Unite, Soveja, Traian, Gheorghe Marinescu și Lunei, astfel încât, în cursul lunii decembrie, un alt tronson de zece străzi să poată fi recepționat și dat în folosință. Din păcate, condițiile meteo nu au permis acest lucru, însă nu s-a stat degeaba, ci s-a avansat pe alte străzi. Așa se face că, în prezent, nu mai puțin de 35 de străzi se află în curs de execuție: Simion Bărnuțiu, Învățăturii, Luceafărului, Miron Costin, Căpitan Grigore Ignat, Grigore Ghica, Cerchez, Victor Ion Popa, Virtuții, Lunei, Decebal și Soarelui, din cartierul Munteni, Alexandru Vlahuță, Gheorghe Marinescu, Traian, Theodor Rosetti, Minerva, Mihai Viteazu, Prutului, Iordache Gane, Milcov, Principatele Unite, Soveja, Tutovei, Fundătura Tutovei 1, Fundătura Tutovei 2, Fundătura Tutovei 3, Dimitrie Cantemir, Fundătura Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Sănătății, Alexandru Beldiman, Trei Ierarhi, G.G. Ursu și Păcii, din cartierul Podeni. Tot potrivit funcționarilor Serviciului Tehnic, Investiții, Licitații și Contracte de Achiziții Publice, lucrările pe 13 dintre cele 35 de străzi sunt avansate, iar în cursul lunii mai vor fi recepționate și date în folosință.

„Din tot proiectul, până în prezent, s-au executat: 13.300 de metri liniari de montaj colector, adică 61,5%, 1.067 de racorduri, adică 62,8%, și 428 de cămine, adică 61%. De asemenea, au fost montate trei dintre cele patru stații de pompare a apelor uzate pe străzile Traian, Grahilor și Soveja. În prezent, se lucrează cu patru echipe pe străzile Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir, Păcii și Alexandru Beldiman”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Împrumutul contractat de la CEC Bank pentru această investiție a fost de 17.729.329 de lei, însă valoarea lucrărilor s-a ridicat la 14.230.837 de lei, diferența de 3.490.456 de lei urmând să fie folosită pentru lucrări de canalizare în altă zonă a orașului. Proiectul presupune amenajarea a 22 de kilometri de canalizare, 22 de kilometri de branșamente și patru stații de pompare a apelor uzate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + 8 =