Unde duc promisiunile neonorate ale guvernului: Sănătatea și Asistența socială ies în stradă!

Consiliul Național al Federației “Sanitas” a decis declanșarea conflictului de muncă. Pe 26 aprilie, va fi organizat un miting de protest în capitală, pe 7 mai este programată o grevă de avertisment de două ore, iar pe 11 mai se va intra în grevă generală. Principalele revendicări se referă la eliminarea plafonului de sporuri și majorarea salariilor pentru toți angajații din sănătate până la nivelul prevăzut în grila anului 2022.

Joia trecută, pe fondul nemulțumirilor din Sănătate și Asistență socială, membrii Consiliului Național al Federației ”Sanitas” au decis programul de proteste. Astfel, pe 26 aprilie, este programat un miting în Piața George Enescu din București, urmat de un marș până în Piața Victoriei, din 27 aprilie, se vor colecta și centraliza listele de semnături pentru declanșarea grevei generale, pe 7 mai va fi o grevă de avertisment în intervalul orar 9-11, iar pe 11 mai se va intra în grevă generală, asigurându-se activitatea de urgență cu doar o treime din personal.

“Conform datelor colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți) ale căror salarii au crescut și cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul lunar sume care ajung până la 1.300 de lei”, menționează cei de la ”Sanitas”.

Principalele revendicări ale Federației “Sanitas” sunt: modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, acordarea de creșteri salariale pentru tot personalul din Sănătate și Asistență socială, negocierea și semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

„Dacă Sănătatea era într-adevăr o prioritate pentru guvernanți, nu se ajungea în această situație de pierderi salariale, inechități, dezbinări și frustrări“, mai spun reprezentanții “Sanitas”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =