“De la Principatele unite la România întregită”

Mâine, începând cu ora 10, în Sala „Arta” a Muzeului Județean Vaslui, va avea loc simpozionul științific “De la Principatele unite la România întregită”, organizat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și în parteneriat cu Liceul Teoretic “Emil Racoviță“, Școala Gimnazială “Ștefan Ciubotărașu“ Lipovăț și Liceul Tehnologic “Ion Mincu“ Vaslui.

Ampla manifestare științifică se înscrie în Programul Cultural „Centenarul Marii Uniri” și are ca scop principal aducerea în prim-plan a evenimentelor istorice și a personalităților care au avut un rol major în realizarea statului național unitar român la 1 Decembrie 1918. Se desfășoară cu participarea profesorilor de istorie din zona Vaslui, în cadrul cercului pedagogic, dar poate participa oricine dorește.

În cadrul evenimentului, vor susține alocuțiuni:

– conferențiar universitar doctor Cristian Ploscaru, de la Facultatea de Istorie a Universității ”Al.I. Cuza” Iași “Pașoptismul românesc. Problema statului național”;

– cercetător științific doctor Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași – “Marea Unire de la 1918. Context intern și internațional”;

– doctor  Laurențiu  Chiriac, de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui – “Contribuția Armatei Române la realizarea Unirii din 1918”.

Simpozionul se va încheia cu o vizită tematică la situl arheologic ”Curțile Domnești”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + six =