Elevii de clasa a XII-a, la sfârșit de liceu

O lună de cursuri, atât mai au elevii de clasa a XII-a, pentru care liceul se va încheia pe 25 mai. Deja se pregătesc de ultimul clopoțel, fotografiile pentru albumul de final și banchet. Printre picături, unii dintre ei mai și învață, căci îi așteaptă probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Simulările din martie au arătat că încă mai au de studiat. Zilele trecute, s-au desfășurat și ședințele cu părinții, în care au fost analizate rezultatele și s-a discutat despre ce mai este de făcut pentru ca la examen notele să fie mai bune. Unii dintre viitorii absolvenți nu au luat în serios simulările, cel puțin așa își explică punctajele slabe pe care le-au obținut.

Concret, situația statistică a relevat că ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea bacului (de la 6 în sus, cu minimum nota 5 la fiecare probă scrisă) este de numai 35,21%. Matematica este disciplina care le dă cele mai mari bătăi de cap. Doar 643 de liceeni dintre cei 1.711 prezenți (37%) ar trece de această materie, adică au luat măcar 5. Ce-i drept, nu se aștepta nimeni ca procentele să „zboare”, dar pentru elevi, dacă ar fi să interpretăm rezultatele, prea a fost o joacă de copii.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că, în fiecare unitate de învățământ, părinții au fost convocați pentru a li se aduce la cunoștință notele de la simulări. La ședințe au participat și cadrele didactice de la disciplinele la care au fost susținute simulările, care au analizat lucrările și i-au informat pe părinți care este stadiul pregătirii copiilor, astfel încât să poată lua măsuri.

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la română, va avea loc pe 25 iunie. Pe 27 iunie, va fi proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, este programată pe 28 iunie.

Rezultatele vor fi afișate pe 4 iulie, până la ora 12, iar până la ora 16 vor putea fi depuse contestațiile. Între 5-8 iulie, vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 9 iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 15 =