Incredibila descoperire a oamenilor de afaceri vasluieni! Economia a luat-o razna

Doar pesediștii înfocați mai cred că județul merge bine, în condițiile în care, în primele trei luni ale anului, peste 200 de firme vasluiene și-au închis porțile. O altă problemă este reprezentată de cele nu mai puțin de 120 de modificări aduse Codului Fiscal în 2018!

Primele 110 zile care au trecut din acest an au adus nu mai puțin de 120 de modificări ale Codului Fiscal. Aproape că nu a fost ședință de guvern fără să se umble la normativele financiare, astfel că întreprinzătorii privați nu mai înțeleg aproape nimic!

Ionel Constantin

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, ne-a declarat: “Multe modificări au fost făcute în nestăvilita alergare a guvernanților după bani. Dintre păguboasele modificări, amintesc introducerea contribuțiilor sociale în salariul brut, care i-a bulversat pe mulți. Ridicolă a fost și modificarea de câteva ori a Declarației 600, până s-a ajuns la introducerea Declarației unice. O altă modificare este cea a pragului până la care societățile comerciale sunt considerate microîntreprinderi. Până la 1 ianuarie, era de 500.000 de euro, acum este de un milion de euro. S-a modificat și pragul pentru a deveni plătitor de TVA, de la 220.000 de lei la 300.000 de lei. Toate acestea duc la instabilitate în mediul de afaceri, la creșterea fiscalității și birocrației, la un efort semnificativ, dacă nu imposibil, de implementare, la cheltuieli suplimentare și la probleme uriașe în ceea ce înseamnă asigurarea competitivității. Mai mult, aceste modificări afectează planul de afaceri pe termen mediu și lung al întreprizătorilor”.

Nu este de mirare că, în primul trimestru al anului, numărul firmelor radiate de la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Vaslui a înregistrat o creștere serioasă, de 18%, față de aceeași perioadă din 2017, adică de la 216 la 254. Numai în luna martie 80 de firme și-au închis definitiv porțile. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2018, aproape trei patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul economic al Vasluiului au dispărut atât persoane fizice autorizate, cât și societăți cu răspundere limitată și mici întreprinderi individuale. Menționăm că radierea unei entități înseamnă desființarea efectivă a acesteia și ștergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.

Importăm acum ceea ce altădată produceam pentru export!

Că lucrurile nu au stat întotdeauna așa de prost în județul nostru o atestă și lucrările de istoarie locală. În urmă cu 300 de ani, noi exportam miere, ceară de albine, animale vii, cereale, ba și fân. În anul 1715, domnitorul N. Mavrocordat, în Moldova, a oprit prin lege (opis domnesc) exportul de bușteni. Trebuiau tăiați în grinzi sau în scândură. E o dovadă că domnitorii de atunci țineau la pădurile țării, nu ca parlamentarii de azi, care au votat exportul de lemn nelimitat. Azi se exportă trenuri și vapoare de bușteni, dar și mii de camioane.

În schimb, importăm produse pe care cândva le-am fabricat: felinare din Anglia, lopeți și roabe din Germania, scule și topoare din Finlanda. Asta deși dacii, în urmă cu 2.500 de ani, produceau în atelierele lor 13 tipuri de topoare și securi. Culmea este importul de aspiratoare din Coreea și Vietnam. Noi fabricam astfel de produse prin anii ’60, aveau durata de funcționare 20 de ani, iar cele importate acum, după doi-trei ani se dezintegrează. Ce-i drept, și acum am putea exporta multe, dar “pasiunile” guvernanților ne sugrumă la acest capitol.

“Maria Tereza a băut, o mare parte din viața ei, numai apă minerală din România. I se ducea cu două cisterne speciale trase de patru cai, o dată la două săptămâni. Am putea exporta ape minerale, că avem peste o mie de izvoare în toată țara. Ceea ce ar trebui să facă statul e o chestiune simplă: să încurajeze exportul de produse finite – de mobilă, nu de bușteni, de cârnați, nu de porc viu, de pastramă și brânză, nu de animale. Asta ar presupune ca munca și inteligența românească să iasă la rampă”, a menționat Ionel Constantin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 12 =