JA România – “Agribusiness in school”: Colegiul Agricol Huși, pepinieră de fermieri profesioniști

Prin proiectul “Agribusiness in school”, derulat de JA România la Colegiul Agricol din Huși, elevii au ocazia să pună în practică noțiunile învățate la cursuri. Ei au posibilitatea să facă planuri de business pe o temă dată și pot înființa companii-pilot în cadrul liceului.

Ieri, Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” din Huși a primit din nou vizita reprezentanților Junior Achievement (JA) România pentru a derula proiectul “Agribusiness in school”, care îi ajută pe elevi să-și dezvolte gândirea practică într-o afacere din domeniul agricol.

“În anul școlar 2017-2018, de proiect vor beneficia peste 750 de elevi din 40 de licee cu profil agricol, înscriși în programul internațional de educație antreprenorială «JA Mini-compania». În acest cadru, elevii își dezvoltă competențele cheie antreprenoriale, au acces la oportunități naționale și europene de învățare learning-by-doing și de certificare a competențelor, precum și la sprijinul consultanților voluntari din mediul de business. Cel puțin 100 de elevi își vor dezvolta aceste competențe la un nivel avansat, prin inițierea propriilor idei de afaceri din domeniul agricol. Competențele dezvoltate de elevi în program sunt: creativitatea, spiritul de echipă, perseverența, încrederea de sine, spiritul de inițiativă, responsabilitatea, asumarea riscurilor și înțelegerea și administrarea resurselor. Elevii participă, cu companiile pilot pe care le dezvoltă, la târguri locale de produse și servicii, precum și la competițiile internaționale de antreprenoriat pentru tineri, «JA Business Plan Challenge 2018» și «JA Company of the Year 2018». Mai mult decât atât, pentru a crește capacitatea de dezvoltare pe termen lung a liceelor beneficiare, 20 de cadre didactice beneficiază de formare în domeniul educației antreprenoriale și de sprijin în implementarea la clasă a programului «JA Mini-compania». Alături de Junior Achievement România, la dezvoltarea liceelor agricole și a viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură contribuie și Centrul pentru Educație Economică si Dezvoltare din România, Centrul Român pentru Politici Europene, Fundația Civitas Pentru Societatea Civilă și World Vision România”, menționează JA România.

Într-o sală plină de elevi ai Colegiului Agricol și ai școlilor gimnaziale “Mihail Sadoveanu” și “Anastasie Panu” din Huși, precum și cu numeroși profesori, reprezentanții JA România i-au familiarizat pe toți, într-un mod interactiv, cu noțiuni simple de business.

Elevii au fost organizați în grupuri și puși să lucreze la un plan de afaceri pe o situație dată: “Familia Ionescu deține un teren cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați într-o zonă de deal, în apropierea casei, la marginea comunei în care locuiește. În mod tradițional, în zonă se cultivă cartoful, varza și ceapa, dar există și livezi. Veniți cu o idee de afacere în care familia Ionescu să exploateze terenul, care să ofere locuri de muncă celor patru membri ai săi și care să genereze un profit anual de cel puțin 9.000 de lei”. Timp de două ore și jumătate, elevii au pus în practică noțiunile teoretice învățate și au venit cu soluții la tema propusă, pe care le-au expus profesorilor din juriu. Anterior, au beneficiat de sfaturi din partea reprezentanților JA România. Cele mai bune trei planuri au fost premiate.

Laude pentru liceul hușean

În cadrul vizitei la Huși, reprezentanții JA România au lăudat activitatea Colegiului Agricol, despre care au spus că este “o unitate de învățământ extrem de activă și implicată”. De asemenea, echipa “Grape Junior”, companie pilot a unității de învățământ hușene, a fost felicitată pentru premiul obținut anul trecut la JA România – Compania Anului.

“«Grape Junior» este echipa care, anul trecut, a obținut, în competiția națională de antreprenoriat pentru tineri, organizată de JA România, un premiu de 2.500 de dolari, pe care i-a investit în afacere. Felicitări pentru rezultatul de anul trecut și pentru ce ați ales să faceți cu banii”, au spus reprezentanții JA România.

În cadrul proiectului “Agribusiness in school”, sunt înființate companii-pilot la nivelul unității de învățământ, coordonate de profesori. Fiecare companie își alege un nume și un domeniu de activitate, iar produsele sunt realizate de elevi, în laborator. În paralel, companiile înființate anul trecut la Colegiul Agricol și o companie de la Colegiul “Gh. Roșca Codreanu” din Bârlad au organizat, în parcul Cuza, standuri de prezentare și vânzare a produselor pe care le realizează: de la tricouri imprimate cu modele tradiționale redefinite, până la batoane din cereale, magiun de struguri și produse din sare pentru baie.

“Elevii sunt foarte încântați de acest proiect iar faptul că învață să pună în practică încă din liceu ceea ce învață este un mare plus pentru ei”, ne-a declarat Ana Maria Sârbu, director adjunct al Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”.

La rândul său, directoarea Marinela Vasilescu, coordonatoarea echipei “Grape Junior”, a spus că elevii au muncit aproape singuri la acest proiect: “Banii pe are «Grape Junior» i-a câștigat anul trecut i-am reinvestit în companie, am venit cu noi produse, ba chiar am și plantat câțiva pomi pentru a ne dezvolta producția”.

Compania pilot “Grape Junior” a pornit pe drumul antreprenoriatului școlar cu magiun făcut natural, fără aditivi, cu struguri din producția fermei liceului.

Despre JA România

Junior Achievement România, organizație non-profit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide USA și JA Europe.

“JA este cea mai mare și cea mai dinamică organizație internațională de educație economică și antreprenorială, programele fiind urmate în 39 de țări din Europa și 123 din toată lumea. În România, programele JA de tip learning-by-doing sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din peste 1.000 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. Misiunea JA România este să inspire și să pregătească tânăra generație pentru a reuși în carieră și viață prin încurajarea inițiativei, profesionalismului și dezvoltării unor competențe esențiale pentru viața personală și profesională”, se arată pe site-ul organizației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − four =