Simpozion la muzeu: ”De la Principatele Unite, la România întregită!”

În anul Centenarului, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat un simpozion științific, ”De la Principatele Unite, la România întregită”, la care au participat profesorii de istorie din zona Vaslui, alături de colegi din Basarabia.

Comisia metodică a profesorilor de istorie din zona Vaslui, sub coordonarea lui Vasile Sprîncenatu, directorul Școlii ”Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț, a ținut să se întâlnească în sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare”, instituție parteneră în organizarea simpozionului științific ”De la Principatele Unite, la România întregită”. Evenimentul s-a bucurat de o asistență mare, mai ales că printre invitați s-au regăsit nume sonore ale mediului universitar ieșean.

Conf.univ.dr. Cristian Ploșcaru, de la Facultatea de Istorie a Universității ”Al.I. Cuza”, a vorbit despre ideea statului național în Principatele Române în prima jumătate a secolului al XIX-lea și despre faptul că identitatea locuitorilor din Moldova și Țara Românească „s-a centrat în jurul ortodoxiei și al pământeniei”.

Cercetătorul științific dr. Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași, a prezentat contextul intern și internațional în care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918, iar dr. Laurențiu Chiriac, reprezentantul Muzeului Județean Vaslui, a oferit detalii despre ”contribuția Armatei Române la realizarea Unirii de la 1918.

Vorbind despre unitatea națională, Ramona Mocanu, directoarea instituției muzeale vasluiene, a observat că ziua de 1 Decembrie 1918 nu înseamnă doar alipirea Transilvaniei la patria mamă, ci „încununează simbolic toate procesele de reîntregire a României”.

Simpozionul a fost organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare, Inspectoratul Școlar Județean, Liceul ”Emil Racoviță”, Liceul ”Ion Mincu” și Școala ”Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț.

Ampla manifestare științifică se înscrie în Programul Cultural ”Centenarul Marii Uniri” și a avut ca scop principal aducerea în prim-plan a evenimentelor istorice și a personalităților care au avut un rol major în realizarea statului național unitar român la 1 Decembrie 1918.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × four =