Daniel Olteanu o cheamă la Vaslui pe Rovana Plumb!

Deputatul Daniel Olteanu

Parlamentarul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra situației în care se află județul nostru, singurul din Regiunea Nord-Est cu doar un proiect depus de o autoritate publică locală în cadrul Programului Operațional Regional.

 În cadrul unei declarații susținute în Parlament, deputatul liberal Daniel Olteanu a subliniat că e rușinos ca județul Vaslui, fruntaș la scorurile electorale în favoarea PSD, să fie primul în clasamentul eșecului administrativ cauzat de absorbția slabă a fondurilor europene. Referindu-se la rata de absorbție efectivă în cadrul Programului Operațional Regional (POR), parlamentarul arată că, la mijlocul actualului exercițiu financiar, un rezultat care începe cu zero este unul alarmant. În această situație, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, nu mai poate întârzia să sune trezirea pentru responsabilii din administrația centrală și locală.

„În cadrul POR, Vasluiul apare cu doar opt proiecte, șapte private și unul public, respectiv o investiție de amploare la nivelul infrastructurii de drumuri județene, așa cum există în fiecare județ. Din nefericire, Vasluiul este SINGURUL județ de la nivelul Regiunii Nord-Est fără niciun alt proiect public. Fiind vorba de polul sărăciei, situația e cu atât mai dramatică. Dacă aceste proiecte lipsesc, atunci gravitatea situației impune o intervenție directă a Ministerului Fondurilor Europene, care trebuie să se implice în readucerea pe șine a acestui județ”, a declarat Daniel Olteanu.

Liberalul a menționat că, dacă PSD nu ia măsuri urgente în privința responsabililor din administrația centrală și locală, e o dovadă că încurajează lipsa de performanță în absorbția fondurilor europene la nivelul județelor care conduc în topul rezultatelor electorale favorabile partidului: „Ar fi absolut descalificant ca județul dat ca exemplu în ceea ce privește scorurile electorale obținute de PSD să fie oferit acum ca model în topurile negative ale reușitelor în administrație, pentru că ar însemna că există o legătură directă între administrația PSD și lipsa de performanță în absorbția fondurilor europene. La mijlocul exercițiului financiar, în situația în care fondurile europene pot fi absorbite până în 2022, rezultatul național de 0,37% aferent absorbției efective în cadrul POR este alarmant. Asta în condițiile în care autoritățile locale din Regiunea Nord-Est au avut, totuși, o performanță remarcabilă la finalul exercițiului 2007-2013 și se presupune că au învățat din experiența primelor proiecte. Acum, nu mai târziu, PSD trebuie să sune trezirea pentru responsabilii din administrația centrală și locală”.

Deputatul i-a adresat o interpelare scrisă ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb, în cadrul căreia a solicitat explicații pentru situația în care se află județul Vaslui, precum și măsuri concrete pentru creșterea performanței. Daniel Olteanu a cerut și date exacte referitoare la totalul sumelor dezangajate ca urmare a neimplementării proiectelor cu fonduri europene în județul Vaslui în exercițiul 2007-2013, precum și programele pe care s-au pierdut aceste fonduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − eight =