Pericol înlăturat la Codăești și Bunești-Averești: Rafală de rachete antigrindină!

Unitatea antigrindină Vaslui a intervenit, marți, cu 12 rachete pentru a preveni/combate fenomenele meteorologice periculoase din zona de nord a județului.

Căderile de grindină reprezintă o calamitate naturală care produce mari daune agriculturii în județul nostru. Cele mai afectate sunt, an de an, producțiile de legume și fructe. În acest context, ca urmare a instabilității atmosferice severe înregistrate marți, 24 aprilie, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au fost realizate activități specifice în zonele Codăești și Bunești-Averești, unde au fost lansate 12 rachete antigrindină.

Sunt primele acțiuni de intervenție activă în atmosferă din sezonul 2018. Trebuie spus că au avut efectul scontat, iar în zonele vizate nu s-au înregistrat pagube.

De menționat că județul Vaslui dispune în momentul de față de patru sisteme antigrindină: Codăești, Bunești-Averești, Crețești și Solești. În țară, implementarea SNACP a început în anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă ș.a. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc.), precum și al comunităților rurale față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Experții spun că eficacitatea de lansare a rachetelor antigrindină este de 75 la sută, acesta fiind cel mai înalt indicator dintre toate celelalte metode de protecție. Chiar dacă rachetele antigrindină au un conținut chimic, ele nu dăunează sănătății. Totodată, presupunerile că acestea ar putea cădea peste casele oamenilor nu corespund realității deoarece se autolichidează în atmosferă. O rachetă antigrindină costă 400-500 de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 1 =