Fond de carte “Episcop Ioachim Mareș” la Episcopia Hușilor

“Pentru mine, ca urmaș al său în acest străvechi scaun episcopal, este o mare cinste că am această șansă de a mă ruga pentru cel ce, imediat după reactivarea Episcopiei Hușilor, a dat un plus de frumusețe atât vieții pastorale, cât și celei culturale”, a spus PS Ignatie la finalul slujbei de parastas oficiate pentru fostul episcop al Hușilor.

Vineri, 27 aprilie, la Catedrala Episcopală din Huși, Prea Sfințitul (PS) Ignatie, episcopul Hușilor, a oficiat slujba parastasului pentru fostul episcop Ioachim Mareș, cu ocazia împlinirii a nouă ani de la decesul său.

“Slujba a început la ora 12, din soborul slujitorilor făcând parte și părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși, precum și părinții protopopi ai Episcopiei”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Hușilor.

La sfârșitul slujbei, PS Ignatie a afirmat că e absolut necesar să-ți manifești recunoștința față de cineva care a lăsat ceva în urma sa: “Pentru mine, ca urmaș al său în acest străvechi scaun episcopal, este o mare cinste că am această șansă de a mă ruga pentru cel ce, imediat după reactivarea Episcopiei Hușilor, a dat un plus de frumusețe atât vieții pastorale, cât și celei culturale. Personal, nu l-am cunoscut, însă pot să vă dau o altfel de mărturie: avem la Centrul Eparhial biblioteca Episcopului Ioachim, și de acolo mi-am dat seama că a fost un om de mare cultură. Am văzut, cu multă bucurie, cărți pe care nu știu câți teologi ai vremii respective puteau să le consulte, în franceză, în engleză și nu numai. Când am intrat prima dată în biblioteca Preasfințitului Ioachim, sentimentul care m-a încercat a fost unul de bunătate, am simțit un duh frumos prin care și-a lăsat amprenta. Intuiesc că a fost un episcop foarte bun. (…) Vom încerca să punem la dispoziție acest fond de carte, pe care îl vom numi fondul «Episcop Ioachim Mareș»”.

Ioachim Mareș a fost cel de-al 50-lea episcop al istoricului Scaun Episcopal de la Huși, precum și primul de la reactivarea Episcopiei Hușilor, în anul 1996. A murit pe 24 aprilie 2009, fiind înmormântat în cripta episcopală de la demisolul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − six =