Înscrierea în programul cu porci gratis s-a finalizat: Potențiali crescători da, furnizori și procesatori ba

Surpriză neplăcută pentru vasluienii care sperau să primească purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna. La încheierea perioadei de înscriere, cererea de suine a fost mult peste ceea ce au oferit crescătorii autorizați care au dorit să intre în programul național.

Până pe 16 aprilie, cei interesați de Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, respectiv furnizorii, crescătorii și procesatorii (alte persoane juridice), au putut solicita înscrierea pentru a primi finanțarea. Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ), și-au exprimat intenția de a participa un număr de 80 de vasluieni, pentru un efectiv de 728 de purcei din cele două rase. Deși au avut la dispoziție 90 de zile pentru depunerea documentelor necesare în vederea stabilirii eligibilității, doar 41 dintre ei au finalizat actele și le-au depus în termenul legal.

“În această perioadă, am organizat întâlniri de informare cu potențialii furnizori. Cu toate acestea, nu s-a înregistrat nicio cerere din partea vreunui furnizor de suine din rasele Bazna și Mangalița. De asemenea, s-au purtat discuții cu potențiali procesatori sau alte persoane juridice implicate în activități de prelucrare și conservare a cărnii, de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne. Au fost contactați și patru procesatori din județele Bacău și Suceava, în vederea înscrierii acestora în program în calitate de procesatori pentru județul Vaslui, dar, din păcate, demersurile noastre nu au avut finalitate”, ne-a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Cel mai recent bilanț arată că, până în prezent, au fost livrați către fermierii din toată țara un număr total de 94 de purceluși. S-au înscris în program 304 furnizori, 30 de procesatori și 6.186 de crescători. Reamintim că numărul maxim de purcei care pot fi preluați pentru creștere este de 10. Programul național cuprinde numai rasele Mangalița și Bazna, nu și alte rase de suine sau specii de animale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + ten =