Întrunirea lunară a Consiliului Local Huși: Cugetările aleșilor

Ședința de joi a Consiliului Local Huși s-a remarcat atât prin eficiență, fiind votate nu mai puțin de 33 de proiecte de hotărâre în 90 de minute, cât și prin voturile “ciudate” ale consilierului PSD Constantin Bârsan, care a fost ironizat la greu de colegi.

Ședința ordinară pe aprilie a Consiliului Local (CL) Huși, desfășurată în absența primarului Ioan Ciupilan, a fost una eficientă. În aproximativ oră și jumătate, aleșii au analizat și votat 33 de proiecte de hotărâre, dintre care trei au fost incluse suplimentar pe ordinea de zi.

Întrunirea a început fulminant cu refuzul consilierei PNL Cătălina Popa de a semna procesul-verbal al ședinței din 29 martie: “Eu mă abțin, și o să vă spun și de ce. Am solicitat să se afișeze pe site-ul primăriei înregistrările ședințelor de CL. Este, întotdeauna, foarte stufos acest proces-verbal. Nu contest corectitudinea dumneavoastră, a doamnei (care întocmește procesele-verbale – n.r.) care sunt convinsă că vrea să relateze corect. Am rezerve față de ceea ce reușesc eu să rețin, și în momentul în care există aceste înregistrări, am posibilitatea să verific”.

Primele 11 proiecte au trecut rapid, explicațiile primite de consilieri din partea conducerii primăriei fiind clare și la obiect. La un moment dat, pe ordinea de zi au apărut nu mai puțin de patru proiecte de hotărâre care vizau schimburi de apartamente ANL. “Sunt cam multe, care este cauza?”, a întrebat Cătălina Popa. “Sunt multe cereri!”, a răspuns președintele de ședință, Cosmin Filip (PMP).

La punctul 15 de pe ordinea de zi, care viza darea în folosință a unui spațiu către societatea Parcuri Verzi SRL, și-a făcut simțită prezența consilierul PSD Constantin Bârsan, care a intrat în scenă după ce liberalii au anunțat, prin vocea Cătălinei Popa, că se abțin de la vot. “Mereu te abții când e vorba de Parcuri Verzi!”, a spus acesta către consiliera Popa, discuția fiind estompată de președintele de ședință. “Domnu’, domnu’ consilier, când vă dau eu cuvântul!”, a spus Cosmin Filip în timp ce solicita avizul comisiilor de specialitate pentru proiectul de hotărâre.

Discuții ample au fost la punctul ce viza “aprobarea normelor și responsabilităților ce revin instituțiilor publice, agenților economici, celorlalte persoane juridice și cetățenilor din municipiul Huși pentru instalarea unui climat de ordine, curățenie, disciplină și gospodărire, precum și constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții”. Cele mai multe polemici le-au stârnit viteza cu care șoferii pot circula prin cimitir și colectarea gunoiului. “Avem nevoie de o armată de oameni pentru aplicarea acestui regulament! De exemplu, avem aici punctul care se referă la depozitarea și transportul gunoiului. Să fie stabilite reguli care să fie afișate, ca lumea să știe ce are de făcut”, a spus Cătălina Popa. “Noi vom face ce spuneți dumneavoastră, dar trebuie să avem și un regulament”, a răspuns viceprimarul Liliana Catargiu.

Taxele și impozitele din 2019

De departe, cele mai grele dezbateri s-au referit la proiectele de hotărâre ce vizau taxele și impozitele hușenilor, care vor fi ușor mărite de anul viitor. Liberalii au sesizat că există, printre altele, o creștere a impozitelor și taxelor pentru clădirile rezidențiale la persoanele juridice și una la taxa pentru prelungirea autorizației de construcție. Motiv pentru consiliera Nicoleta Rotariu (PNL) să intervină răspicat, din postura de agent economic: “E mult, foarte mult! Stau și mă gândesc că sunt unul dintre contribuabili și ar trebui să vină alte facilități pentru cei care mai cotizează! Ar trebui să dezvoltăm locurile astea de muncă!”. La rândul lor, reprezentanții municipalității au subliniat că au respectat legea în momentul în care au făcut propunerile pentru taxele și impozitele de anul viitor.

Și la cuantumul taxei de concesionare loc de înhumare și al taxelor pentru serviciile funerare practicate în cimitirele aflate în administrarea CL Huși Nicoleta Rotariu a avut un punct de vedere tranșant: “Pentru taxele care sunt, ar trebui să avem și servicii de calitate!”. Supus la vot, proiectul a trecut, însă Constantin Bârsan a votat „împotrivă”. “Împotrivă e domnul Bârsan, care e mai în vârstă!”, a remarcat președintele de ședință.

Nici taxa specială de salubrizare nu a scăpat. “Să nu-mi spuneți că s-a mărit și taxa aceasta, că de abia s-a mărit!”, a remarcat liberala Nicoleta Rotariu, care și-a continuat comentariul după ce a fost informată de reprezentanții primăriei că taxa a suferit o creștere de la 10,40 la 10,50 lei: “Aș vrea să știu și cine o plătește de la societățile comerciale? Eu aș vrea ca, data viitoare, la ședință, cei de la serviciul de salubrizare (SC Ecosalubrizare Prest SRL Huși – n.r.) să aducă o situație a societăților comerciale care achită, pentru că sunt multe persoane în CL care au societăți comerciale și vreau să văd dacă au achitat taxa pentru care ridică mâna și pentru care sunt de acord cu mărirea!”. “Să facem un audit, să stabilim o comisie!”, a spus ironic Cosmin Filip. “Anul trecut, s-a mărit această taxă, am înțeles de ce, dar și anul acesta, e prea mult! Trebuie venit cu facilități fiscale, să mai facem niște locuri de muncă. Mărim, mărim, mărim, dar vreau să văd o propunere care să vină în ajutorul firmelor!”, a mai spus consiliera Rotariu.

La rândul său, Cătălina Popa a sesizat că școlile plătesc 12 lei taxă de curățenie pentru fiecare copil în parte: “Este aberant, ceva nu este în regulă. Acasă, pentru un copil, se achită 10 lei și 50 de bani, iar dacă merge la școală, unitatea plătește 12 lei de persoană”.

La aprobarea tarifelor de bază lunare pe metru pătrat ce se vor utiliza pentru închirierea terenurilor și spațiilor din domeniul public și privat al municipiului Huși, Constantin Bârsan a votat din nou “împotrivă”. “Ce motive ai de ai votat împotrivă?”, l-a întrebat Ioan Iacob (PSD). “Omul are conștiință când vrea, când nu vrea, nu are! Eu am conștiință!”, i-a replicat Bârsan.

Și la “proiectul de hotărâre privind nivelul taxei ce se va utiliza în anul fiscal 2019 pentru concesionarea terenurilor pentru care, până la data de 31.12.2003 s-a datorat taxă teren”, Constantin Bârsan a ieșit în evidență. Pentru că vorbea peste viceprimarul Liliana Catargiu, a fost atenționat ironic de președintele de ședință: “Domnule Bârsan, spuneți mai tare, să auzim și noi! Uitați, doamna Catargiu mai așteaptă un pic!”.

Aleșii hușeni au mai avizat rectificarea bugetului local și al instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii, un nou schimb de locuințe ANL, un PUZ pentru o spălătorie auto, precum și un aviz de principiu pentru întocmirea documentelor necesare promovării obiectivului de investiții “Reabilitare, modernizare și dotare Cinematograf Dacia din municipiul Huși”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − six =