Omraam Mikhael Aivanhov: Cartea magiei divine (I): Revenirea practicilor magice și pericolul lor

Inițierea este o muncă pe care fiecare o face asupra lui însuși, o muncă neîntreruptă de organizare interioară, de purificare, de stăpânire de sine. Or, ceea ce se petrece acum, acest interes pe care îl constatăm din ce în ce mai mult pentru lucrările de magie și ocultism este îngrijorător. Nu exprimă nevoia unei spiritualități adevărate, ci dorința de a intra într-un domeniu necunoscut, misterios, interzis. De altfel, vedem rezultatele: aceste cărți nu fac oamenii mai înțelepți, mai echilibrați, mai puri; din contră, ele descătușează în ei forțe obscure, le zăpăcesc ideile, fac din ei victime ale entităților inferioare, care nu caută decât să se hrănească pe seama oamenilor.

Timp de secole, Biserica a combătut, pe nedrept, tradiția inițiatică, dar ceea ce e pe cale de a se produce acum – științele oculte puse la dispoziția tuturor oamenilor slabi, vicioși, rău intenționați – nu e de dorit. Dacă Inițiații din trecut au dat ca precept „a tăcea”, este pentru că știau că secretele științei inițiatice puteau deveni arme foarte periculoase în mâinile oamenilor care nu erau pregătiți să le primească. Natura umană este astfel făcută, că, orice îi veți revela, adevărurile cele mai sublime, mai divine, ea va încerca să le utilizeze pentru a servi interesele sale cele mai personale și egoiste. De aceea, tot ce li se dă oamenilor pentru binele lor, pentru salvarea lor, ei deturnează și utilizează în realitate pentru ruina lor și a altora.

Din ce în ce mai multe experimente se fac acum pentru a descoperi puterile gândirii, influențarea obiectelor sau ființelor umane, acțiunea la distanță, aflarea de informații secrete. Există persoane care exersează pentru a influența prin gândire atleții care participă la competiții sportive și astfel să-i facă să câștige pe unii și să-i facă să piardă pe alții. Fără să vorbim de cei care se ocupă să impregneze obiecte cu influențe nocive pentru a le trimite, sub aparența cadourilor, unor demnitari sau înalte personalități în scopul de a le dăuna și a slăbi țara. Toate aceste cercetări care se fac asupra puterii gândului pentru a o utiliza într-un scop distructiv sunt la fel de periculoase precum cercetările asupra armei atomice și, din punct de vedere moral, ele sunt încă și mai de condamnat. Omul nu are dreptul de a se servi de acest factor divin, gândirea, pentru a face rău. Aceasta e magie neagră, iar cei care o practică trebuie să știe că, mai devreme sau mai târziu, vor fi pedepsiți.

Nu e nimic rău în sine a vrea să cunoști puterile gândului. Dar și aici, există, din nefericire, tot felul de oameni care vor să utilizeze aceste cunoștințe în sensul în care le convine. Întotdeauna natura inferioară este cea care se manifestă în om pentru a-l împinge să profite de toate mijloacele care-i cad în mână. Iată de ce atâtea civilizații au dispărut până acum; și a noastră va dispărea, dacă aspectul moral, dragostea, bunătatea nu vor fi biruitoare. Când lăsăm intelectul să domine, cum el nu are prin el însuși nicio moralitate, nu se preocupă decât de a pune noi mijloace științifice și tehnice la dispoziția omului, fără să se întrebe cum le va folosi. Și este de asemenea pentru științele oculte. Pentru că nu trebuie să credem că dacă oamenii sunt atrași de științele oculte, este pentru că ei au aspirații mistice sau un elan spre spiritualitate. Deloc. Ei pot fi chiar cei mai mari materialiști. Dar, deoarece s-au convins că pot găsi aici mijlocul de a-și satisface ambițiile, să obțină succese, își spun „De ce nu? Să încercăm, vom vedea cum va fi” și… încearcă.

Oamenii au dorințe, nevoi, dar le lipsesc calități precum inteligența, răbdarea, perseverența pentru a obține ceea ce își doresc. Ei caută mereu să ajungă la țelul lor cât mai repede, folosind mijloacele cele mai ușoare. Când li se propune magia, ei cred că le poate aduce succese rapide și sunt gata să se avânte în orice experiență.

Priviți câți editori, de câțiva ani încoace, s-au apucat să publice lucrări de ocultism! Unele dintre aceste cărți conțin rețete înspăimântătoare, mergând până la a indica să faci un pact cu diavolul. Ceea ce e foarte grav, poate nu o știți, este că există mulți oameni, mai mulți decât vă imaginați, care se interesează de aceste practici. Cei mai puternici reușesc! De ce? Pentru că pasiunile lor, ambițiile lor, invidia și încăpățânarea pe care o depun pentru îndeplinirea acestora servesc drept hrană, momeală spiritelor infernului; ei reușesc astfel să le atragă, să comunice cu ele și aproape să le dea viață.

Oamenii nu-și dau seama de pericolul pe care îl prezintă practicarea magiei negre. Ce responsabilitate pentru autorii și editorii acestor cărți! Cum nu se gândesc decât cum să câștige bani, ei se păzesc să explice în detaliu cititorilor toate pericolele care decurg din aplicarea rețetelor lor, nu le pasă că alții își vor pierde sufletul. Ei pun la dispoziția unor oameni care nu au învățat încă să-și stăpânească impulsurile instinctive mijloace de satisfacere a tuturor ambițiilor.

Cum putem să credem că acești oameni vor rezista? Unii doresc să obțină dragostea unui bărbat sau a unei femei, să se răzbune pe un dușman sau să-și satisfacă ambiția sau lăcomia de bani, și cum aceste dorințe sunt mai puternice decât gândirea, ei decid să recurgă la magie neagră. E atât de tentant să vezi toate aceste dorințe îndeplinite! Câți oameni, care știu că alcoolul sau tutunul le distruge sănătatea, nu pot să învingă nevoia de a bea și de a fuma! Este la fel cu practicile magice: de ce să pui la dispoziția unor oameni slabi mijloace care, sub influența unei dorințe sau a unei pasiuni necontrolate, le vor folosi pentru a pierde pe alții sau a-i pierde pe ei? Ei, da! Pentru că ei atrag entități malefice care vor să-i prade, de asemenea, și pe ei. Numai că nimeni nu-i previne. Autorii cărților de magie neagră ar trebui să știe că sunt niște criminali și că într-o zi justiția divină îi va pedepsi. Să nu fie mirați. Nu avem dreptul de a atrage oamenii în regiunile infernului, nu avem dreptul să-i antrenăm decât spre Cer.

Câte cazuri se cunosc, în istorie, de oameni care au pierit lamentabil pentru că s-au amestecat în magia neagră! Desigur, se pot obține și rezultate, dar trebuie cunoscute pericolele pe care aceasta le reprezintă și ar trebui să nu se angajeze nimeni pe acest drum, pentru că abisul îi așteaptă pe vrăjitorii și magicienii negri. La ce servește să ai ambiții spirituale, dacă nu ai conștiința consecințelor apropiate sau depărtate ale actelor tale?

Adevărata magie

Când oamenii încep să presimtă existența lumii invizibile cu ființele care o populează și când devin conștienți de prezența facultăților psihice din ei care le permit să acționeze în această lume, e tentant pentru ei să încerce. îmi amintesc, când eram foarte tânăr (paisprezece sau cincisprezece ani) făceam experiențe care nu erau întotdeauna „cuminți”. Aveam prieteni și așa, pentru a vedea dacă reușesc, mă amuzam concentrându-mă asupra lor pentru a-i sugestiona: unuia i-am ordonat să-și ridice bereta, altuia să caute un obiect pe pământ sau să se oprească traversând strada. Erau experiențe pe care le făceam așa, pentru a vedea.

Mi se întâmpla, de asemenea, să mă plimb prin parc pe malul Mării Negre (locuiam la Varna, în acea perioadă) și câteodată nu găseam niciun loc pe bănci pentru a mă așeza. Atunci, mă îndepărtam puțin și mă concentram asupra unuia care stătea așezat, gândindu-mă: „Haide, ridicați-vă, ridicați-vă!”. Câteva secunde după aceasta, respectivul se ridica și eu, inocent, îi luam locul!

Aveam un prieten și, într-o zi, văzându-l înaintea mea pe stradă, m-am concentrat asupra piciorului lui drept pentru a nu mai putea avansa. El s-a oprit aproape de un arbore, asupra căruia s-a aplecat, și ca și cum aș fi sosit din întâmplare, m-am apropiat de el. „Oh, Mikhael, mi-a spus, nu știu ce mi s-a întâmplat, nu mai pot să merg”. “Nu te îngrijora, o să treacă”, i-am răspuns, fără a-i spune că eu eram cauza! Iată, făceam astfel de lucruri. Desigur, nu aveam dreptul, dar eram foarte tânăr și auzisem vorbindu-se de puterile gândului și nimeni nu mi-a spus ce era bine și ce era rău.

Într-o noapte, stând în pat, mi s-a întâmplat ceva ce n-am mai putut uita de atunci: am văzut două personaje. Nu eram adormit, dar nici treaz. În acest semi-somn, mi-au apărut unul cu o statură impresionantă, respira forță, putere, dar fața sa era dură și privirea sumbră, înspăimântătoare, și unul care strălucea: era o ființă foarte frumoasă, a cărei privire exprima imensitatea dragostei divine. Era ca și cum ar fi trebuit să aleg între cele două ființe. Eram impresionat de puterea primului, dar în inima mea, în sufletul meu eram speriat de ceea ce simțeam înspăimântător în el. Atunci, m-am lăsat atras de celălalt, și l-am ales pe acela care avea fața lui Cristos, care era imaginea blândeții, bunătății, sacrificiului.

Acum, când mă gândesc la toate acestea, înțeleg că dacă Providența nu m-ar fi ajutat să aleg drumul bun, aș fi putut deveni un mag negru pentru că aveam din tinerețe capacități psihice foarte mari. Ce m-a salvat a fost faptul că nu eram rău, eram numai curios să fac experiențe. Ei da, dar eram foarte tânăr, fără discernământ, fără un ghid și toate acestea se puteau termina foarte prost. Pentru că, să nu credeți că toți aceia care au căzut în practicarea magiei negre au făcut-o cu bună știință. Se poate întâmpla desigur și așa, dar sunt foarte puțini care și-au spus într-o bună zi: „Iată, vreau să devin un mag negru și am să fac totul pentru asta”. Mulți dintre ei nu aveau, poate, la început nici cea mai mică intenție rea, dar erau ignoranți, imprudenți și s-au bizuit pe forțele lor și pe stăpânirea lor de sine și s-­au lăsat antrenați.

Trebuie să lăsăm deoparte toate practicile oculte care permit realizarea ambițiilor personale. De altfel, ocultismul nu e adevărata știință spirituală și nici nu-mi place acest cuvânt „ocult” pentru că științele oculte sunt bine cu rău amestecate și există mulți ocultiști care s-au împotmolit în regiunile tenebroase ale acestei științe. Eu, cu știința pe care v-o transmit, nu o să vă aduc niciodată spre astfel de practici. La ce v-ar servi să obțineți bogății, puteri, plăceri, pentru a vă trezi mai departe legați, persecutați, posedați și obligați să recurgeți la exorciști pentru a vă elibera?

Există magie și magie. Adevărata magie, magia divină, constă în a ști să utilizezi totul, absolut totul, pentru realizarea împărăției lui Dumnezeu. Invers, toate practicile care pun achizițiile cele mai elevate ale spiritului uman în serviciul naturii inferioare țin de vrăjitorie. Din păcate, puțini magi ajung la acest grad superior la care nu-i mai interesează magia în sine, unde încetează chiar să mai facă operații magice, unde încetează să mai comande spiritelor, elementalilor, geniilor pentru a i realiza dorințele personale. Foarte puțini, numai cei mai mari dintre ei, nu se gândesc decât cum să-și folosească forțele, energiile, cunoștințele pentru realizarea împărăției lui Dumnezeu. Aceștia sunt teurgi, adică ființe care practică magia sublimă, munca lor e absolut dezinteresată. Desigur, pentru a ajunge la acest grad de elevare, e nevoie de o abnegație și de o puritate excepționale, ei nu trebuie să caute nici puterea, nici gloria, ei trebuie să dorească să transforme Pământul pentru ca Dumnezeu să vină să locuiască printre oameni.

Măreția unui om, puterea sa cea adevărată este de a nu se servi de puterile pe care le posedă în propriul său interes. De aceea, eu cer tuturor fraților și surorilor fraternității noastre să nu recurgă niciodată la practicile magice pentru a obține dragoste, glorie, bani sau pentru a scăpa de un inamic, pentru că aceasta e pură magie neagră. Dacă voi auzi că se întâmplă așa, voi lua măsuri foarte severe. Discipolul unei școli inițiatice nu trebuie să caute să-și satisfacă dorințele inferioare, trebuie să aibă ca unic ideal să lucreze în lumină și pentru lumină, pentru a deveni un adevărat fiu a lui Dumnezeu, un binefăcător al umanității.

De acum înainte, trebuie să exersați numai magia albă, să lucrați cu lumină, cu dragoste. Pentru că vă previn: magii negri se vor manifesta din ce în ce mai mult, deci exersați să trimiteți lumină și armonie pentru a împiedica tenebrele să triumfe. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =