Performanță de răsunet pentru „Wazary Dojo”: Bârladul are un campion și doi vicecampioni mondiali!

Sensei Alexandru Rotaru, împreună cu extraordinarii săi elevi

Rezultate incredibile pentru cei trei sportivi ai clubului de arte marțiale „Wazary Dojo” Bârlad care au participat pentru prima dată la Campionatul Mondial de Kempo, organizat la Budapesta, Ungaria. Silvia Burcă a devenit campioană mondială, iar David Angheluță și Ștefania Teletin, vicecampioni mondiali.

Între 23-30 aprilie, Budapesta, capitala Ungariei, a găzduit cea de-a XV-a ediție a Campionatului Mondial de Kempo (IKF). Competiția de arte marțiale s-a desfășurat pe mai multe probe, respectiv Kata, Self-defence, Semi-Kempo, Submission, Full-Kempo, Knockdown și Kempo, în total fiind înscriși peste 800 de concurenți din 42 de țări de pe cinci continente.

Clubul „Wazary Dojo” Bârlad a fost reprezentat de trei sportivi, care au făcut parte din lotul României și care au luptat în proba de Submission Kempo. Este vorba despre David Angheluță (categoria 10-12 ani, -40 kg), Silvia Burcă (12-14 ani, -45 kg) și Ștefania Teletin (12-14 ani, -50 kg). Iar rezultatele primei participări la acest nivel au depășit așteptările: Silvia a cucerit titlul de campioană mondială, iar Ștefania și David, pe cele de vicecampioni mondiali.

„În drumul lor spre glorie, sportivii noștri au întâlnit concurenți din Ungaria, Kazahstan, Suedia și Tunisia. A fost o onoare să putem reprezenta România la acest nivel. Vreau să mulțumesc pe această cale domnului Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kermpo, pentru obiectivitate și pentru șansa oferită. Performanța reușită la Budapesta arată că acești copii au potențial și sper să rămână cât mai mulți ani în cadrul clubului pentru a ne aduce aurul mondial și la seniori”, ne-a declarat Alexandru Rotaru, președintele Clubului „Wazary Dojo” Bârlad.

Silvia Burcă

“Silvia a crezut în șansa ei”

În ceea ce o privește pe proaspăta campioană mondială, Silvia Burcă, sensei Rotaru este de părere că a reușit să urce pe culmi grație pasiunii cu care s-a dedicat artelor marțiale, dar și sacrificiilor făcute. Ea este din Popeni, comuna Zorleni, și a luat contact cu artele marțiale în august 2015, odată cu implementarea proiectului „Și tu poți fi campion!”, din cadrul programului „Piere de Coubertin”, derulat de Ministerul Tineretului și Sportului. S-a înscris în Clubul „Wazary Dojo” Bârlad în ianuarie 2016 și, de atunci, face zilnic naveta cu autobuzul pentru a putea participa la antrenamente. Chiar din primul an a dovedit că are potențial, obținând patru medalii de aur, printre care și titlul de campioană națională în proba de Submission.

În 2017, și-a adăugat în palmares cinci medalii de aur, una de argint și două de bronz (la Campionatul Național de Full-Kempo și la Campionatul European de Full-Kempo), iar în 2018, a adunat deja cinci medalii de aur, cea de la Campionatul Național de Submission propulsând-o spre selecția la lotul național. Pentru că face parte dintr-o familie cu o situație financiară precară și nu ar fi putut să achite cheltuielile necesare participării la competiția din Budapesta, a fost sprijinită de australianca Vanessa Fay, iar echipamentul a fost împrumutat de la colegii de antrenament.

„Silvia a crezut în șansa ei și a făcut tot posibilul să urce cât mai sus, reușind să devină primul campion mondial pregătit de mine. Sunt foarte mândru, pentru că mi-am îndeplinit o promisiune făcută mie atunci când am plecat din Popeni, satul meu natal”, a completat sensei Alexandru Rotaru.

Ștefania Teletin

Vicecampioana mondială Ștefania Teletin a început să practice artele marțiale în ianuarie 2014 și încă de la început „s-a așezat” confortabil printre cei mai buni sportivi ai clubului. În acel an, și-a trecut în palmares cinci medalii de aur și una de argint, printre reușite numărându-se și titlul de campioană națională la Semi-Kempo și cel de vicecampioană națională la Submission. În 2015, a obținut șase medalii de aur, patru de argint (inclusiv la Campionatul Național de Kempo – probele de Submission și Knockdown) și două de bronz, iar în 2016 a cucerit titlul de campioană națională la Submission, dar și alte 13 medalii, dintre care nouă de aur. Grație rezultatelor obținute în acel an, a fost declarată cea mai bună sportivă a clubului.

În 2017, a participat la prima competiție internațională, respectiv Campionatul European de Kempo, obținând argintul în proba de Submission și aurul la Full-Kempo. Din cauza unor probleme medicale, Ștefania a stat pe tușă câteva luni, reluându-și antrenamentele abia în acest an. A revenit la Campionatul Național de Submission din 2018, unde a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, datorită acestei reușite fiind selecționată în lotul național pentru competiția de la Budapesta.

David Angheluță

Nu în ultimul rând, sensei Rotaru are numai cuvinte de laudă la adresa vicecampionului mondial David Angheluță, care practică artele marțiale din noiembrie 2015. În 2016, a obținut nouă medalii de aur, dintre care una la Cupa României de Kempo-Submission, și patru de bronz. Anul 2017 a fost cel mai prolific, el reușind să obțină 12 medalii de aur, dintre care două la Campionatul Național de Kempo – probele de Submission și Full-Kempo, una de argint și una de bronz, rezultate în urma cărora a fost declarat cel mai bun sportiv al clubului.

La prima participare la nivel internațional, David a adus la Bârlad două titluri de campion european la proba de Submission, categoriile -40 kg și -45 kg, și o medalie de bronz la proba de Full-Kempo. În 2018, are șase medalii de aur, dintre care una la Campionatul Național de Submission (pentru aceasta fiind selectat în lotul național) și două de argint.

„Aceste rezultate din Ungaria sunt confirmarea unei bune pregătiri și a unei bune colaborări antrenor – copil – părinte. Sunt convins că, odată cu trecerea timpului, acești copii minunați își vor îmbunătăți prestațiile. Principalul meu obiectiv este să obțin titlul de campion mondial la Juniori 1, dar cred că mai avem mult de muncă”, a încheiat sensei Rotaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + eighteen =