Comunicat lămuritor

Adrian Porumboiu

Întrucât presa centrală nu mai prididește să-i pună bețe în roate, găzduind cu o suspectă generozitate afirmațiile neprobate ale “rackeților” care au pus temporar mâna pe o parte a grupului de firme Racova Vaslui, omul de afaceri Adrian Porumboiu a ținut să pună încă o dată lucrurile la punct.

 „Nu înțeleg cum media poate prelua comunicate de presă ale unui individ care pretinde că reprezintă grupul Racova, când el, de fapt, uzurpa aceste funcții. În mod normal, ar trebui întrebat cine l-a pus director. Vă răspund eu: trei dintre foștii mei salariați, Surdu, Băeșu și Gănceanu, au fost propuși de el în Consiliul de Administrație de la Comcereal, iar aceștia, la rândul lor, l-au numit director general. Același lucru s-a petrecut și la alte patru societăți. Problema esențială este să prezinte împuternicirile date de acționar sau, mai exact, de Muhammad Imran Abassi. După ce primiți datele respective, puteți să-i publicați orice comunicat. Aceste împuterniciri există, dar sunt false, de vreme ce, conform adresei Ministerului Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite și a Ambasadei României la Abu Dhabi, această firmă, Babylon Overseas, cu Muhammad Imran Abassi acționar, nu există. Tot ce se întâmplă acum este o ultimă sforțare a grupului infracțional condus de la București și Chișinău de a pune mâna pe subvenția APIA 2017 Comcereal.

Concret, la data de 08.08.2015, s-au semnat memorandumul de înțelegere și actele adiționale la contractele de vânzare-cumpărare acțiuni, care cuprindeau drepturi și obligații clare ale vânzătorilor (Porumboiu Adrian, Chiriac Ghiorghe, Cain Eugen) și Delta Commodity din Geneva, ca vehicul al lui Transoil din Chișinău, în calitate de cumpărător, documente semnate din partea Transoil de Vaja Jhashi și Rodion Musinschi. Obiectul esențial al acestor contracte și acte adiționale era transferul de business cu sumele alocate de către KPMG (firma de consultanță care a intermediat afacerea) și, mai ales, obligația lui Transoil, prin Delta Commodity, ca până la 30 noiembrie 2015 să achite în totalitate datoriile fostului grup Racova. Din obligațiile ce reveneau lui Transoil nu s-au respectat nici măcar 5%. Tranzacția a fost făcută de avocați de renume, după ce s-a efectuat mai bine de opt luni un audit că la carte de către KPMG și Deloitte.

Precizez că nu eu i-am adus la Vaslui, ei fiindu-mi prezentați de KPMG, iar la momentul semnării închiderii tranzacției, au avut cunoștință de absolut toate datele societăților, lucru confirmat în scris de către aceștia. Acum știu că am greșit acceptând o asemenea colaborare, dar am fost indus în eroare și de faptul că Transoil avea drept creditori BERD și ASF (secțiune a Băncii Mondiale).

Problemele au început din momentul în care s-a depășit data de 30 noiembrie 2015 și nu apăreau semne că se va întâmpla ceva cu ceea ce s-a stabilit și în scris. După numeroase notificări de respectare a contractului, au intervenit primii germeni ai neseriozității atunci când, în 2016, acțiunile grupului Racova, cumpărate de Transoil prin Delta Commodity din Geneva, au fost cesionate către Babylon Overseas din Abu Dhabi, prin proprietar Ghenadie Ostrovețchi. Când l-am căutat și găsit, acesta nu era din Abu Dhabi, ci din… Bălți (Republica Moldova). Atunci s-au repliat și, printr-un avocat din București (dirijorul grupului infracțional), au cesionat acțiunile de la Ghenadie Ostrovețchi la Muhammad Imran Abassi. Din păcate, acesta nu poate fi identificat de autoritățile din Emiratele Arabe Unite…

Trebuie remarcat că, de la începutul anului 2016, cei care au semnat, Vaja Jhashi și Rodion Musinschi, au dispărut și nu au mai venit niciodată la Vaslui, dându-i puteri depline, dar nelegitime, lui Cojocaru Valeriu.

Absolut diabolic!

Acesta a fost un sumar de informații. Ceea ce urmează acum depășește orice imaginație, prin comunicatul de presă al celui autointitulat director general la toate firmele din grupul Racova (Cojocaru Valeriu). Mai întâi, prezintă cât de interesat este el să dezvolte grupul Racova, câți bani a adus ca să achite datoriile firmelor și, mai ales, perspectivele «luminoase» ale acestora. Într-adevăr, este foarte preocupat să salveze firmele, de vreme ce la Comcereal a și înființat o firmă căpușă, denumită Comcereal Global, unde proprietari sunt el și un fost angajat, Romeo Chișcă. La Agrocomplex Bârlad, de asemenea, s-a înființat o altă firmă, Agrocomplex Global, cu aceiași proprietari, același lucru petrecându-se și la R-Agro Fălciu, unde tot cei doi sunt proprietarii firmei nou înființate Ragro Total.

Cele trei firme nou înființate au același obiect de activitate (producție vegetală), funcționând la aceleași sedii sociale. Cifrele prezentate în cele două comunicate sunt mincinoase, ridicole, exact ca personajul respectiv. Printre altele, afirmă că, în 2016, la preluarea de către Babylon Overseas, prin Muhammad Imran Abassi, datoria era de 200 de milioane de euro. E normal, de vreme ce nu au venit cu niciun leu și au scos din firme sume uriașe (există documente), iar circuitul banilor este unul care va fi ușor de depistat de cei în drept, neluând în calcul și ștornările excesive (ca număr și valoare), care conduc clar la evaziune fiscală de proporții. Afirmă că a plătit 50 de milioane de euro datorii. Mai întâi, conform contractului, toate datoriile trebuiau plătite până pe 30 noiembrie 2015, iar suma de 50 de milioane de euro pe care o susține provine din vânzarea, prin executare silită, a activelor societăților din fostul grup Racova terenuri agriocole de peste 28 de milioane de euro, alte active și, în unele situații, din subvenția APIA și o parte din vânzarea producției de cereale). Sumele cele mai importante, atât din subvenții, cât și din producția vegetală, au intrat în circuitul evazionist. Să fie limpede, nu au adus nici măcar un leu!

Afirmația că vreau să iau terenurile înapoi este absurdă. Eu am spus doar atât: să plătească arendă la oameni, care sunt proprietarii terenurilor agricole aflate în folosință, și beneficiul lui Transoil. Sub nicio formă nu aș fi de acord ca terenurile să fie dezmembrate și să se lucreze pe parcele de 10-15 hectare, când știu cât de greu mi-a fost să adun laolaltă aproape 50.000 de hectare. În toți anii (mai bine de 18), eu mi-am plătit cu sfințenie obligațiile față de proprietarii de terenuri, relația mea cu ei fiind una excelentă. Faptul că ei nu plătesc, amenință, intră în sediile primăriilor, spunându-le că vor da foc dacă nu li se semnează documentele înaintate, e un lucru mai mult decât grav și nu are nicio legătură cu mine. Să le fie foarte clar: plătesc arendă la oameni, oamenii nu au niciun interes să denunțe contractele. Ținând cont de faptul că SC Racova SA este acționar majoritar la Comcereal (cu 84,35%), este normal ca banii din subvenția APIA să nu mai plece prin toate colțurile întunecate, atât din țară, cât și din străinătate, și să ajungă la proprietarii de terenuri. Cât privește schimbarea acționariatului de la Racova SA, aceasta a fost perfect legală, decurgând din memorandumul semnat la 08.08.2015.

Referitor la circuitul banilor, sunt multe de spus, dar acestea nu fac deocamdată obiectul presei. Situația la zi a firmelor este dezastruoasă, în contrast cu preocupările «mărețe» ale lui Cojocaru: Agrocomplex Bârlad – insolvență (pe 25 aprilie a.c, administratorul judiciar l-a demis din funcție pe Cojocaru), R-Agro – insolvență, Ulerom – insolvență, Mopan Vaslui – insolvență, Comcereal – concordat, cu șanse reale de insolvență. Acesta este grupul condus de Cojocaru, care se dă de ceasul morții să mai dea o ultimă lovitură de 3,8 milioane de euro – subvenția APIA pentru Comcereal. Sunt sigur că nu va reuși, iar dacă va încasa acești bani, vina cea mai mare o vor avea cei care vor aproba plata.

Repet, banii trebuie să ajungă la proprietarii de terenuri pentru ca firma Comcereal să nu-și piardă capitalul cel mai de preț – terenurile în arendă. Vă mulțumesc, Adrian PORUMBOIU”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 10 =