Sărbătoarea noastră: Ziua mondială a libertății presei

Libertatea cuvântului este primordială în mass-media. Presa este cea care pune presiune pe oamenii politici pentru a-i responsabiliza în gestionarea  banilor publici, implementarea reformelor, contracararea corupției etc. În același timp, este o platformă, un instrument de a informa, de a educa și de a apăra interesul public.

Ziua mondială a libertății presei este marcată în fiecare an la 3 mai, așa că astăzi este prilejul de a evoca meseria de jurnalist și libertatea de exprimare și de circulație a informației, factori esențiali pentru existența unei societăți democratice, dar și pentru exercitarea altor drepturi și libertăți fundamentale ale omului.

Eduard Andrei Popica

Cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei, astăzi, jurnaliștii vasluieni vor fi oaspeții prefectului Eduard Andrei Popica și subprefectului Mircea Gologan. De altfel, prefectul județului a transmis un mesaj reprezentanților presei vasluiene: “3 mai reprezintă pentru jurnaliștii din întreaga lume ziua în care se reiterează importanța meseriei: libertatea de exprimare. Cu acest prilej, mulțumesc tuturor reprezentanților acestei voci puternice din județul Vaslui și țin să vă asigur de faptul că apreciez efortul dumneavoastră de a prezenta întregii societăți lucrurile care contează. Pentru Instituția Prefectului – județul Vaslui rămâneți un partener important și un reper la care trebuie să ne raportăm în activitatea desfășurată. În pofida tuturor dificultăților economice și profesionale, vă doresc să rămâneți imparțiali și profesioniști în activitatea dumneavoastră și vă asigur de tot sprijinul meu și al instituției pe care o reprezint în menținerea și promovarea valorilor libertății presei. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, țin să urez colegilor din presă sănătate, putere de muncă și satisfacții profesionale și familiale!”.

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO. În anul 2000, în cadrul programului „Freedom of Expression – FreeEx România”, Agenția de Monitorizare a Presei, în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent au inițiat sărbătorirea Zilei Libertății Presei și în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 13 =