Democrația reprezentativă nu e deloc ieftină! Câți bani primește lunar un deputat?

Salariul și așa baban al unui parlamentar este completat lună de lună de sume pentru cazare, carburant, cabinetul din teritoriu, deplasări și – de necrezut – pentru participare la ședințele din plen! 

Un parlamentar de Vaslui, al cărui nume îl vom trece sub tăcere, a decis să clarifice o chestiune care interesează pe tot românul: cât de mulți bani câștigă un ales.

Astfel, un deputat are o indemnizație (salariu) lunară de circa 10.000 de lei net, la care se adaugă diverse sume, care sunt fie fixe (forfetare), fie variabile (diurne). Este vorba despre:

– 4.500 de lei, reprezentând suma forfetară pentru cazare în București (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliul în capitală);

– 1.500 de lei pentru combustibil;

– 500 de lei pentru deplasări în circumscripția electorală;

– 160 de lei pe zi (diurnă) de activitate în plen;

– 21.000 de lei (sumă forfetară) pentru activitatea din teritoriu (cabinet parlamentar, angajați, protocol, alte cheltuieli). Aceasta este valoarea brută, din care se scad și taxele angajatorului. Este singura sumă care nu se folosește în scop personal. Jumătate trebuie decontată pe bază de acte justificative, jumătate pe bază de declarație pe propria răspundere.

Și toate astea, lună de lună. Să tot fii parlamentar, mai ales că totul este conform legilor în vigoare, de altfel, votate tot în Parlament! De exemplu, potrivit Legii 96/2006, privind statutul senatorilor și deputaților, „în scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, deputații și senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizație și jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului”.

Totodată, conform actualei legi a salarizării, de la 1 iulie 2017, indemnizațiile lunare parlamentarilor au crescut de la 7.700 de lei brut la 13.050 de lei. Acest lucru a determinat o sumă forfetară de 19.575 de lei/lună, mai mare cu aproximativ 7.000 de lei decât înainte.

Singura plafonare s-a înregistrat în cazul diurnelor de cazare și transport, care au rămas la nivelul de dinaintea aplicării Legii salarizării unice. De la începutul anului curent, sumele forfetare au crescut iar, în urma majorării salariului minim pe economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =