Combastos – o mândrie a Vasluiului: Regele rap-ului

“Prin muzica și versurile mele, îmi doresc să schimb lucrurile care se văd din afară. Ce vreau eu să obțin de la muzică? Vreau doar să demonstrez că în rândul localnicilor din Vaslui sunt și oameni care fac ceva de calitate” – Cristian Florea, alias Combastos.

Alegându-și numele de scenă Combastos, vasluianul Cristian Florea a pus versuri pe ritmul său preferat, rap, pe care simte că se exprimă cel mai bine. Cel mai nou album al său, ”Pardon”, are opt piese care cuprind toate stările și toate filmele din viața sa.

“Unii se exprimă scriind povești, articole pe bloguri, eu mă exprim cel mai bine în versuri. Le pun pe ritmuri de rap pentru că e genul care mi se potrivește”, spune tânărul de 18 ani.

Născut în Vaslui, într-o familie de oameni muncitori, mama fiind croitoreasă, iar tatăl constructor, și-a dorit de mic să devină un nume în lumea muzicală: ”De la patru ani, am început să cânt la pian. Am învățat la Școala «Mihai Eminescu» din Vaslui, unde am studiat pianul, obținând numeroase premii și locuri fruntașe la concursuri și festivaluri internaționale”.

După opt ani de școală, Combastos și-a dat seama că pianul nu prea îl reprezintă: ”Am dat de hip-hop și m-a prins «de la prima tobă». Eu scriam versuri în secret, nu știa nimeni de chestia asta, deoarece mi se părea ceva banal. Cu timpul, am încercat să mă iau și eu după artiștii pe care îi ascultam la vremea respectivă”.

De hip-hop s-a apucat dintr-un pariu, dorind să le demonstreze prietenilor că poate face asta la un nivel decent: ”În 2016, m-am înscris la Battle MC Romania (bătălie în rime pe loc – n.r.), preselecții Iași, unde am reușit să ajung până în semifinale. Când m-am întors în oraș, am zis că trebuie să fac muzică, nu am cum s-o las așa. Am dat de Dripple, pe numele lui real Darius Sălăvăstru, și am pus bazele label-ului Exodus Sound, la care activez în prezent”.

Prima piesă și-a lansat-o pe 17 decembrie 2016: ”După ce am fost invitați de niște persoane din Bârlad să cântăm într-un club, am zis că trebuie să facem așa ceva și la noi. Și uite așa, pe 24 aprilie 2017 a avut loc All Hip-Hop Night, în clubul Hai-Hui, unde, spre surprinderea noastră, s-au strâns aproape 100 de persoane”.

După o vară secetoasă, tânărul s-a înscris la următoarea ediție a Battle MC-ului, preselecția având loc tot la Iași, unde a ajuns până în sferturi. Între timp, a lucrat cu Dripple la un prim album, reușind să compună opt piese.

”Mixtape-ul (denumire dată albumului pentru faptul că instrumentalele sunt împrumutate, nu-mi aparțin) se numește Pardon, are opt piese care cuprind toate stările și toate filmele din viața mea. Piesele astea nu se concretizau fără ajutorul lui Dripple sau omului din spatele meu, Andrei Aionoaiei. Ce vreau eu să obțin de la muzică? Absolut nimic! Vreau doar să demonstrez că în rândul localnicilor din Vaslui sunt și oameni care fac ceva de calitate. Orașul ăsta are deja o imagine pătată și doar prin lucruri de genul ăsta noi, tinerii, o putem schimba. Nu-mi doresc să câștig eu, îmi doresc să câștige hip-hop-ul vasluian. Sper ca, prin muzica mea, prin versurile mele, să reușesc să schimb lucrurile care se văd din afară”, a încheiat Combastos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 18 =