O „codrenistă” la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene: Argint pentru Antonia Zavate!

Echipa României de la EUSO 2018. A patra din dreapta este codrenista Antonia Zavate

Pentru prima dată, o elevă din Bârlad a reprezentat România la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO) 2018 și chiar a ajutat echipa să obțină medalia de argint. Este vorba despre Antonia Zavate, care învață la Colegiul „Codreanu” și care a fost inclusă în lotul României grație rezultatelor extraordinare obținute la chimie. 

Bârladul și, în mod deosebit, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” au toate motivele de mândrie pentru performanța elevei Antonia-Georgiana Zavate (clasa a X-a), care tocmai a îmbogățit palmaresul de medalii obținute de „codreniști” la olimpiadele internaționale. Între 28 aprilie și 5 mai, la Ljubljana, Slovenia, ea a participat la cea de-a 16-a ediție a Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene (The European Union Science Olympiad – EUSO) 2018, unde a făcut parte, evident, din echipajul României.

Cei șase liceeni români au fost împărțiți în două echipe: A, formată din Mihai Vasile, Răzvan-Adrian Covache-Busuioc, Teodora Stan, și B, formată din Antonia-Georgiana Zavate, Ariana-Dalia Vlad, Irina Maria Palaghia. Ambele au revenit acasă cu câte o medalie de argint. Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât, la acest nivel, au participat cei mai buni olimpici din 25 de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Estonia și Slovacia.

Trebuie spus că, în anul școlar precedent, îndrumată de profesoara Aura-Maricica Tilibașa, Antonia Zavate a reușit să se claseze pe locul IV la nivel național la Olimpiada de chimie, obținând mențiunea Ministerului Educației. Grație acestui rezultat deosebit, ea a fost inclusă în lotul național lărgit (format din elevi de clasa a IX-a care au ieșit pe primele patru locuri la naționalele de chimie, fizică și biologie) pentru EUSO 2018. Ulterior, a susținut probe de departajare, în urma cărora doar șase elevi aveau să fie incluși în lotul ce urma să reprezinte România în Slovenia.

Un răspuns pentru: O „codrenistă” la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene: Argint pentru Antonia Zavate!

  1. […] O „codrenistă” la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene: Argint pentru Antonia Zavate! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 15 =