Pogromul de la Iași, în fotografiile vremii

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui găzduiește în aceste zile expoziția ”Martori și victime, Iași 1941”, care prezintă fotografii-document ale Pogromului de la Iași, considerat cel mai mare masacru comis împotriva evreilor din istoria României.

Fotografii înfricoșătoare realizate la Iași, în perioada 26 iunie – 2 iulie 1941, sunt expuse în Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. Aceste foto-documente prezintă Pogromul de la Iași, una dintre cele mai negre pagini din istoria României și, în același timp, unul dintre cel mai bine reprezentate vizual masacre din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mii de evrei au murit atunci împușcați pe străzi sau în curtea chesturii de poliție. Dintre cei care au supraviețuit, mulți și-au găsit sfârșitul în „trenurile morții”. Imaginile acestei expoziții ajută publicul  să-și contureze, pe de o parte, o idee asupra tragicului eveniment și, pe de altă parte, să înțeleagă natura implicării statului român.

”Ceea ce vedem pe aceste panouri s-a întâmplat în urmă cu peste 70 de ani, mai exact, 77 de ani, la Iași, la sfârșitul lunii iunie. Este vorba de uciderea a peste 13.000 de evrei în doar câteva zile.  Aceste fotografii sunt foarte importante pentru că ne amintesc și ne sensibilizează și poate că oamenii de bună credință, cu raționalitate își dau seama de riscuri și vor evita, pe viitor, gesturi care să amintească de valori și principii criminale”, a spus prof.univ.dr. Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Expoziția poate fi vizitată până pe 18 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × two =